obrazovanie

Македонија

Осум важни достигнувања за осум години: Иновации на Бреинстер што го менуваат образованието

А1он
Со иновации, постојано растење и трансформација, интернационалната едукативно-технолошка организација Бреинстер (Brainster), за само осум години стана препознатлива по понудата на квалитетно неформално и формално образование
Македонија

Септемвриските плати во основното и средното образование ќе бидат повисоки за 15 oтсто

А1он
Септемвриските плати во основното и средното образование ќе бидат повисоки за 15 oтсто. Договорот во МОН го потпишале претседателот на Синдикатот за образование, наука и
Македонија

МОН ветува – ниту еден наставник нема да биде отпуштен, ниту ќе добива помала плата

А1он
Ниту еден наставник нема да биде отпуштен од работа, ниту пак ќе добива помала плата поради интеграцијата на предмети која е предвидена со реформирањето, вети
Македонија

Егзодус во Прилеп: 300 деца отпишани од училиште за шест месеци поради селење во странство

А1он
За 100-тина е намален бројот на запишани првачиња во новата учебна година во 10-те основни училишта во Прилеп. Пред стартот на новата учебна година петте
Македонија

Усписите на ученици во средно образование во две пријавувања во јуни

А1он
Пријавувањето и запишувањето на учениците во средните училишта ќе биде во еден уписен рок со две пријавувања во јуни. Пријавувањето е почнато со електронско аплицирање,
Македонија

Универзитетот во Тетово го поништи огласот за избор на ректор и ќе објави нов

А1он
Одделението за протокол и односи со јавноста Универзитет во Тетово соопшти дека на денешната седница на нивниот Сенат било одлучено да се поништи тековниот оглас
Македонија

Поради масовната миграција: Во гимназијата во Ростуше само 12, во Центар Жупа 18 матуранти

А1он
Поради масовната миграција присутна во општините Маврово и Ростуше и во Центар Жупа, години на ред опаѓа бројот на ученици во основните, што условува се
Македонија

Владата усвои сет препораки за училиштата за подигнување на безбедноста во училишните објекти

А1он
Владата на денешната седница усвои сет препораки наменети за училиштата со цел во овој исклучително сензитивен период да се реагира внимателно и правилно за подигнување
Македонија

Кошевалиска, декан на штипскиот Правен факултет е против намалување на границата за кривична одговорност кај малолетниците

А1он
Вината за масовно убиство извршено во основното училиште во Белград, Република Србија од страна на дете од 13 години е во системот смета деканката на
Македонија

Триесет и седум отсто од децата не се чувствуваат безбедно во училиште, 24 проценти се жртви на физичко насилство

А1он
Триесет и седум отсто од децата во нашите училишта истакнуваат дека не се чувствуваат безбедно во училиште. Дури 24 проценти од децата велат дека се