obrazovanie

Македонија

Шкријељ: Наставниците да се водат од интересите на децата, ВМРО-ДПМНЕ да престане со партизација на штрајкот

А1он
Правото на образование е Уставно загарантирано право на секое дете. Затоа ги повикувам наставниците интересот на децата да го стават на прво место. Голем број
Македонија

СДСМ: Платите на наставниците се зголемени за 21%, само преку социјален дијалог е можно решение

А1он
СДСМ изминатите неколку години и покрај здравствената, а потоа и економската криза, успеа значително да ги покачи платите, со што покажа дека го вреднува трудот
Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Владата да намали со трошењата и да прекине со криминалните шеми за да има пари за повисоки плати на вработените во образованието

А1он
Во услови на галопирачки раст на трошоците за живот, легитимни се барањата на вработените во образованието, науката и културата за повисоки плати. Дотолку повеќе што
Македонија

СДСМ: Наставата мора да продолжи, преку дијалогот треба да се дојде до решение

А1он
Штрајкот е легитимно право на секого, но од прекинувањето на образовниот процес никој не може да има придобивка. Основните и средните училишта треба да продолжат
Македонија

Јаневска: Вработените во училиштата и во градинките имаат со Устав загарантирано право на штрајк

А1он
Вработените во образованието, во училиштата, во градинките, имаат со Устав загарантирано право на штрајк. Синдикатот има обврска но и морално право да го организира штрајкот.
Македонија

Пендаровски: Најдобар начин да ја осигураме демократијата е преку образованието и образовните политики

А1он
Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на отворањето на конференцијата „Вклучување на политичкото образование во образовниот систем.“ Во своето обраќање, претседателот Пендаровски порачa дека демократијата
Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Платите во образованието да се усогласат со колективниот договор, се друго е замачкување очи

А1он
Платите во образованието да се усогласат со колективниот договор, се друго е замачкување очи, да има покачување и во здравството порачуваат од ВМРО-ДПМНЕ. – Со
Македонија

АУЕ – ФОН со експерти од Израел ќе формираат регионална академија за сајбер безбедност

А1он
Американскиот универзитет на Европа – ФОН во соработка со експерти од Израел и МЕНОРА ЕНКИДУ, ќе формира заедничка регионална академија за сајбер безбедност, сместена во
Македонија

Следува измена на наставните програми со цел завршување на учебната година на 10 јуни

А1он
Владата на денешната трета седница, којашто се одржа преку видео конференциска врска, донесе Одлука за утврдување на бројот на наставните денови во учебната 2021/2022 година