ucenici

Македонија

Објавена националната платформа за онлајн учење за учениците и за родителите

А1он
Веб страницата на Единствената национална платформа за онлајн учење од полноќ е веќе достапна за корисниците преку адресата www.schools.mk. Со цел да се запознаат со
Регион

Во Црна Гора дел од учениците во училиште, дел со онлајн настава

А1он
Учениците кои оваа учебна година одат во првите шест одделенија од основното училиште и прв клас од средното училиште, ќе следат настава во училиште, додека
Регион

Децата во Србија ќе одат на училиште со скратени часови

Епидемиологот Дарија Кисиќ Тепавчевиќ изјави дека најмладите ученици се враќаат во училиштата, додека за поголемите се очекува комбинирана онлајн настава со одење во училиште. Таа
Свет

Еден училишен ден на децата во Тексас: Маски за време на настава, дезинфекција на влез, физичка дистанца, паравани меѓу масите

А1он
Учениците од Тексас денеска ја започнаа новата учебна година, со физичко присуство, но сепак следејќи ги препораките од Светската здравствена организација. Наредени во редици, со
Свет

Студија: Децата од дома учеле двојно помалку за време на пандемијата

А1он
Девојките во Германија учеле позасилено и повеќе време минувале на креативни проекти отколку момчињата за време на германската блокада поради коронавирусот, но и девојчињата и
Македонија

Започна делењето на свидетелства во Кисела Вода

А1он
Околу 500 полуматуранти денеска ги добија своите свидетелства во основните училишта во општина Кисела Вода. Од Општината велат дека при доделувањето на свидителствата биле запазени
Македонија

Дигиталната наставна платформа E-училница достапна за учениците

А1он
Дигиталната платформа Е-училница со видеонастава и активности за учење преку игра  попладнево е достапна на интернет-адресата: www.eduino.gov.mk. Оваа национална платформа за далечинско учење се става во
Македонија

Неформална настава преку електронски пат за охридските ученици

А1он
Поради актуелната ситуација со корона вирусот и прекинатиот образовен процес, охридската локална самоуправа даде иницијатива и препорака до наставниците и професорите за изнаоѓање на алтернативни
Македонија

Битола почна со задавање интернет содржини за учениците

А1он
Општина Битола во соработка со наставниците, започна со задавање на интернет содржини за учениците. Од општината велат дека оваа интернет платформа постојано ќе се надополнува