ucenici

Македонија

Започна делењето на свидетелства во Кисела Вода

А1он
Околу 500 полуматуранти денеска ги добија своите свидетелства во основните училишта во општина Кисела Вода. Од Општината велат дека при доделувањето на свидителствата биле запазени
Македонија

Дигиталната наставна платформа E-училница достапна за учениците

А1он
Дигиталната платформа Е-училница со видеонастава и активности за учење преку игра  попладнево е достапна на интернет-адресата: www.eduino.gov.mk. Оваа национална платформа за далечинско учење се става во
Македонија

Неформална настава преку електронски пат за охридските ученици

А1он
Поради актуелната ситуација со корона вирусот и прекинатиот образовен процес, охридската локална самоуправа даде иницијатива и препорака до наставниците и професорите за изнаоѓање на алтернативни
Македонија

Битола почна со задавање интернет содржини за учениците

А1он
Општина Битола во соработка со наставниците, започна со задавање на интернет содржини за учениците. Од општината велат дека оваа интернет платформа постојано ќе се надополнува
Македонија

Е-настава за учениците од деветтите одделенија во Карпош

А1он
Општина Карпош дава препорака за организирање на настава по електронски пат, во деветтите одделенија во општинските основни училишта. Како резултат на актелната состојба со вирусот
Македонија

Од понеделник неформална едукација за учениците и децата на претшколска возраст на МРТВ

А1он
Основците и децата на претшколска возраст од понеделник ќе имаат можност да следат едукативни содржини на трите канали на националниот телевизиски сервис МРТВ, изведени од
Македонија

Алијанса за Албанците: Основците седум години чекаат училиште во Мала Речица

А1он
Алијансата за Албанците од тетовска Мала Речица бара одговор зошто досега не е исполнето ветувањето за изградба на основно училиште во ова населено место. Тие
Македонија

Над 640 првачиња оваа учебна година во гостиварските училишта

А1он
Гостиварската локална самоуправа ги приврши подготовките за почетокот на претстојната учебна година. Постапките околу набавките за огрев и превоз се завршени, а се очекува и
Магазин

Средношколците најмногу читаат авантуристички книги и научна фантастика

А1он
Средношколците во државава купуваат книги во печатена форма. Најмногу читаат авантуристички книги и научна фантастика на македонски, а потоа на англиски, албански, српски и на