mon

Македонија

МОН: Изготвени нацрт верзии на новите закони за средно, за стручно образование и обука и за образование на возрасните

А1он
Три нови законски решенија ќе го стимулираат напредокот на средното, стручното образование и обука, како и образованието на возрасните. Нацрт верзиите се изготвени низ повеќе
Македонија

МОН донесе времена одлука: Во средните медицински училишта ќе се запишуваат само редовни ученици

А1он
Министерството за образование и наука ги извести сите јавни средни училишта во државата кои имаат добиено верификација за изведување на настава од здравствена струка дека
Македонија

Шаќири: Ќе бидат прифатени барањата на матурантите што имаат законска основа

А1он
До крајот на неделава или на почетокот на идната ќе имаме конкретен одговор кој ќе биде во насока на тоа што има законска основа и
Македонија

МОН: Испитниот материјал за државната матура е соодветен на воспитно – образовниот процес на учениците кои матурираат годинава

А1он
Испитниот материјал за полагање на државната матура во учебната 2022-2023 е соодветен на случувањата во училиштата во целиот изминати период на образование на оваа генерација
Македонија

Матурантите од ОДАС ќе бидат примени во МОН за да ги изнесат барањата за полагањето матура

А1он
Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците и студентите (ОДАС) попладнево ќе има средба во Министерството за образование и наука за да го претстават барањето
Македонија

МОН префрли пари, но студентите не се откажуваат од протестот: „Не може пари за оброк да добиваме на крајот од месецот“

Орце Костов
И покрај тоа што Министерството за образование денес им ги исплати стипендиите и парите за студентски оброк, движењето Студентски отпор нема да го менува ставот
Македонија

МОН: Исплатени се средствата за ученички и студентски стипендии и за субвенциониран студентски оброк

А1он
Средствата по основ на ученички и студентски стипендии на новите и постојните корисници се исплатени. Учениците кои го оствариле ова право во учебната 2022-2023 година,
Македонија

МОН: Учениците и студентите ќе ги добијат средствата по основ на стипендии и субвенциониран студентски оброк

А1он
Министерството за образование и наука информира дека до средината на март сите корисници на ученички и студентски стипендии и субвенциониран студентски оброк ќе ги добијат
Македонија

Целосно префрлување на онлајн настава поради дојавите за бомби е една од опциите за кои размислува МОН

Орце Костов
Министерот Јетон Шаќири откри дека во МОН се размислува и за опцијата за целосно префрлување на онлајн настава поради лажните дојави за бомби, но дека
Македонија

Шаќири: Некои училишта не проверуваат мејл во моментот кога заканите за бомби се испраќаат, дојавите се испраќаат во една група

Орце Костов
Некои училишта не проверуваат електронска пошта во моментот кога е испратена лажната дојава за бомба, туку информациите ги добиваат од МВР или од другите училишта,