romi

Македонија

Кампања „Горди Роми“ во пресрет на пописот

А1он
Граѓанската иницијатива Аваја денеска на прес-конференција ја претстави новата кампања „Горди Роми“, која ќе се одвива во пресрет на пописот најавен за април годинава. Кампањата
Македонија

Со 3,2 милиони евра ќе се подобруваат условите за живеење во ромските населби

А1он
Со вкупен буџет од 3,2 милиони евра обезбедени преку Инструментот за претпристапна помош – ИПА 2 на Европската унија, Владата започнува со реализација на проекти
Македонија

Здружението на правници Роми ќе биде на располагање на жртвите од „Јавна соба“

А1он
Здружението на правници Роми одлучи доброволно и без никаков паричен надомест, да ги стави на располагање своите правни ресусни капацитети во интерес на жртвите од
Македонија

Националениот Ромски Центар го одбележа Меѓународниот ден на човековите права

А1он
Под мотото „Мултиетничност или премолчен бинационализам“, денеска Здружението Национален Ромски Центар го одбележа Меѓународниот ден на човекови права – 10 Декември. На прес-конференцијата во паркот
Македонија

Акција како израз на незадоволство од работата на Центарот за социјални работи во Шуто Оризари во Шуто Оризари“

А1он
Ограничениот пристап до социјални услуги на граѓаните, како и неажурноста на службите во ЈУМ Центар за социјална работа во Шуто Оризари (ЦСР во Шуто Оризари)
Македонија

Судот во Стразбур ѝ наложи на Македонија да исплати надомест на Роми малтретирани од страна на полицијата

А1он
Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) пресуди во корист на двајца тужители, Роми, застапувани од страна на Европскиот центар за права на Ромите (ЕЦПР), кои
Македонија

Пендаровски: Унапредување на образовнието на децата Роми од клучно значење за негување на ромскиот јазик

А1он
По повод 5 Ноември – Светски ден на ромскиот јазик, претседателот Стево Пендаровски денеска учествуваше на виртуелната средба „5 Ноември – Светски ден на ромскиот
Македонија

Заев: Признавањето на важноста на ромскиот јазик треба да биде дел од напорите за спречување на сите видови дискриминација

А1он
Премиерот Зоран Заев денеска преку видео обраќање го честиташе Меѓународниот ден на ромскиот јазик, 5 ноември. Тој ги посочи како два клучни момента признавањето на