tutun

Економија

Стопанска комора: Штетни се изјавите на некои пратеници за дозволениот увоз на тутун

А1он
Здружението на производители на тутун и тутунски производи при Стопанската комора на Северна Македонија ги смета за штетни изјавите во јавноста според кои увозот на
Економија

Шест градоначалници и четворица пратеници од Пелагонискиот регион бараат измени во Законот за тутун

А1он
Да има измени во Законот за тутун, а иницијативата до Собранието ќе се поднесе идната недела, констатираа шест градоначалници и четворица пратеници од Пелагонискиот регион
Економија

Во Прилеп се покренува иницијатива за измени во Законот за тутун

А1он
Прилепскиот градоначалник Борче Јовчески преку попладневна средба денеска со дел од тутунските здруженија од регионот ја почна иницијативата за будно следење на текот на откупот,
Македонија

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ќе бараат забрана за увоз на тутун додека не се потроши домашниот

А1он
Градоначалниците од регионите во кои се одгледува тутун и е една од поглавните егзистенцијални гранки во општините, денес се собраа на координативна средба на која
Македонија

Владата дозволи користење на електронските цигари во затворени простории

А1он
На вечерашната седница Владата го усвои мислењето на Министерството за здравство дека несогорливите тутунски производи и уредите за нивно загревање, односно електронските цигари не спаѓаат
Економија

Отворени се сите пунктови за откуп на тутунот, просечната цена е 181,6 денари

А1он
Денеска и официјално, законски почна откупот на тутутнот во земјава. Сите осум откупувачи ги отворија 173-те пункта. Досега се откупени 2050 тони по просечна цена
Економија

Временските услови погодни за подготовка на тутунот за откуп

А1он
Повремениот дожд, врнежите снег на планините и пониските температури па и негативните утрински, во овој период од годината немаат некое поголемо значење за земјоделските култури.
Економија

Почна откупот на тутунот, тутунарите очекуваат добра цена поради квалитетниот род

А1он
Почна откупот на тутунот од годинашната реколта. Денеска се отворени 20 од 173 откупни пункта во државата. Пунктови отворија Прилепскиот тутунски комбинат, „Сокотаб“ од Битола
Економија

Почна исплатата на дополнителните средства за тутунарите

А1он
Владата на Република Северна Македонија преку Генералниот секретаријат ја почна исплатата на финансиската поддршка за 19.060 тутунари со вкупна вредност од 300 милиони денари во