prespansko ezero

Македонија

Кочубовски: Носете маска и држете дистанца на плажа, водата во езерата покажува загадување, но дозволена е за капење

Водата во Охридското, Преспанското и Дојранското Езеро е дозволена за капење, а на плажа се што треба посетителите да прават за бидат безбедни во однос
Македонија

Пребројување на пеликаните од Преспанско Езеро по повод Меѓународниот ден на биолошката разновидност

А1он
Со пребројување на пеликаните од Преспанското Езеро, Македонското еколошко друштво во соработка со Општина Ресен и Националниот парк „Галичица“ денеска ќе го одбележи Меѓународниот ден
Македонија

Експерти ќе го испитуваат драстичното намалување на водостојот на Преспанското Езеро

А1он
Ќе се интензивира прекуграничната соработка со Албанија и Грција преку користење на сите расположиви дипломатски канали за реализација на трилатералниот договор за заштита и одржлив
Македонија

Нивото на водата на Преспанско Езеро е намалено за 313 сантиметри

А1он
Податоците за нивото на водата на Преспанското Езеро се добиваат и се анализираат од хидролошката станица во Стење, како и мониторинг-станицата во истото место. Денес
Македонија

Состанок на Заедничкиот експертски комитет за отворање граничен премин во областа на Преспанското Езеро

А1он
Прв состанок на Заедничкиот експертски комитет за воспоставување граничен премин во областа на Преспанското Езеро се одржа денеска во Скопје, кој го водеше државниот секретар
Македонија

Tемпературата на Дојранско езеро 30,8 степени, а на Охридско 26

А1он
За околу два степена е зголемена температурата на Охридското, Преспанското и Дојранското езеро попладнево во однос на утринава. Според последните мерења на УХМР во 13:30
Македонија

Зголемен водостојот на Преспанското и на Дојранското Езеро

А1он
Водостојот на Охридското Езеро е идентичен со просечниот за декември, додека кај Дојранското и Преспанското е повисок од вообичаениот за овој месец, покажуваат последните податоци
Македонија

Значително намалено загадувањето на Преспанско Езеро, се враќаат автохтоните видови риби

А1он
Значително е намалено загадувањето на Преспанско Езеро, нарушениот екосистем се нормализира, а се враќаат и автохтоните видови риба поради подобрениот квалитет на водата. Ова е
Економија

Со Швајцарска донација ќе се заштитува Преспанското Езеро

А1он
Со донација од швајцарската Влада преку програмата на УНДП ќе се заштитува Преспанското Езеро од ерозија преку пошумување со автохтони дрвја. Ова беше официјализирано со
Економија

Меморандум за заштита на Преспанскиот регион

А1он
Јавното претпријатие „Македонски шуми“ и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) денеска ќе потпишат Меморандум за разбирање за поширока заедничка иницијатива во Преспанскиот регион. За