prespansko ezero

Македонија

Владата издвои 1,3 милиони евра за Дојранското и Преспанското Езеро

А1он
На денешната седница на Владата се донесени дополнителни одлуки за одобрување средства од Буџетот на Република Северна Македонија за 2021 година за решавање на проблемите
Македонија

Дождовите го зголемија водостојот на Преспанското Езеро за 14 сантиметри

А1он
Од почетокот на 2021 година, Преспанско Езеро се зголемило за 14 сантиметри и сега е на ниво 842.36. Веста за зголемување на нивото на езерото,
Македонија

Владата одобри 1.2 милиони евра за спас на Преспанското и Дојранското Езеро

А1он
Владата на денешната седница донесе Одлука за одобрување првични средства од Буџетот за 2020 година, наменети за решавање на проблемите со состојбата на Преспанското и
Македонија

Македонија и Албанија со спогодба ќе го заштитат рибниот фонд во Охридското и во Преспанското Езеро

А1он
Отстранување на пречките и подобра институционална соработка меѓу Република Северна Македонија и Република Албанија е целта на спогодбата за заедничко одржливо управување со риболовот на
Македонија

Реките и двете најголеми езера, Охридското и Преспанското, под ноемврискиот просек

А1он
И денеска водостоите на реките во земјава се под просекот за ноември, покажуваат хидролошките мерења. Најдрастично е намалувањето на Вардар кај Јегуновце и на Сатеска
Македонија

Преспанското Езеро и понатаму под минимумот, извесно намалување на нивото и кај реките

А1он
Водостојот на Преспанското Езеро е 36 сантиметри под асполутно дозволениот минимум, додека кај Охридското Езеро ситуацијата е спротивна, односно тоа е за седум сантиметри над
Македонија

Нивото на Преспанското Езеро за 33 сантиметри под минимумот

А1он
Нивото на Преспанското Езеро го има надминато апсолутно измерениот минимум за 33 сантиметри, покажа контролата што ја направи екипа на хидролози од Управата за хидрометеоролошки
Македонија

Петиција: Итни мерки за спас на Преспанското Езеро

А1он
Повеќе граѓански здруженија, асоцијации, друштва, активисти на еколошки движења денеска покренаа петиција за спас на Преспанското Езеро, со упатени конретни барања до Владата на Република