Водостојот на Преспанското Езеро 50 сантиметри под апсолутниот минимум

Од:

Водостојот на Преспанското Езеро е намален за еден сантиметар во однос на вчера и е за 1,52 метри понизок од повеќегодишниот просек за декември со што за 50 сантиметри го има надминато апсолутниот минимум, покажуваат последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Понизок од просечниот е и водостојот на Охридското Езеро и тоа за 23 сантиметри и е еден сантиметар под дозволениот минимум, додека нивото на Дојранското Езеро е за 2,64 метри повисоко од просекот.

Пониски од просечните за овој период од годината се и водостоите на речиси сите реки во земјава и кај најголем дел од нив денешното ниво е пониско од вчерашното. Исклучок е реката Пчиња каде водостојот е повисок од просечниот и на двете мерни места.

Би можело да ве интересира

НАСА: Преспанското Езеро од 1984 до 2020 загуби седум отсто од површината

Горан Наумовски

ВИДЕО: Преспа – жедното езеро

Предраг Петровиќ

Преспанското Eзеро е пред умирање додекa СДС И ДУИ тонат во матни бизнис зделки

Зголемено нивото на реките, езерата во рамки на просекот за јуни

Тело на битолчанец е пронајдено во водите на Преспанското Езеро

Горан Наумовски

Зголемен водостојот на Преспанското Езеро

Ана Ололовска