Нивото на Преспанското Езеро за 33 сантиметри под минимумот

Од:

Нивото на Преспанското Езеро го има надминато апсолутно измерениот минимум за 33 сантиметри, покажа контролата што ја направи екипа на хидролози од Управата за хидрометеоролошки работи.

Во денешниот извештај од УХРМ, се наведува дека при извршената контрола, нивото на езерото било на кота од 842.42 мнм.

Според денешните мерења, намален водостој е забележан и кај поголемиот дел од реките во државата. За 14 сантиметри под нивото е водостојот на реката Вардар кај Јегуновце, а намален водостој во однос на минатата недела има и кај реките Треска, Лепенец, Пчиња, Крива Река, Бабуна, Струмица и Црна Река.

Би можело да ве интересира

Намален водостојот на Дојранското Езеро

Ана Ололовска

Нивоата на реките, Охридското и Преспанското езеро под ноемврискиот просек

Ана Ололовска

Намален водостојот на Преспанското и Дојранското Езеро

Ландов

Реките и Охридското и Преспанското езеро на нивоа под ноемврискиот просек

Ана Ололовска

Водостојот на реките и двете најголеми езера, Охридското и Преспанското, под ноемврискиот просек

Жарко Настоски

Реките и двете најголеми езера, Охридското и Преспанското, под ноемврискиот просек

Ана Ололовска