ohridsko ezero

Македонија

Извештајот за Охридскиот регион е усвоен, останува само да се испрати до УНЕСКО

А1он
Владата на денешната седница го разгледа и усвои Извештајот за состојбата со заштитата на природното и културното наследство на Охридскиот регион и напредокот во спроведувањето
Македонија

Отпадни води се излеваат во Охридското езеро

А1он
Државниот инспекторат за животна средина утврди излевање на отпадните води од колекторскиот систем во Охридското Езеро. Инспекторите направиле контролата на колекторот пред два дена. Контролата
Македонија

„Амфора“: Безмилосно се изловува охридската пастрмка во време на мрест и строга забрана за риболов

А1он
Ендемичниот вид Охридска пастрмка безмилосно се изловува, независно забраната за риболов во време на мрест. Снимките што до медиумите ги доставија членовите на Нуркачкиот центар
Македонија

Министерствата за финансии и животна средина задолжени да најдат пари за колекторот од Радожда до Калишта

А1он
Во насока на определбата за отстранување на сите ризици по Охридското Езеро и Охридскиот регион, Владата на денешната 44-та седница ја разгледа и усвои Информацијата
Македонија

(ВИДЕО) Невработен охриѓанец го чисти Охридско Езеро од кади, канти за отпад и туш кабини: Нема да дозволам да го изгубиме

Кади, врати од туш кабини, пластични канти од отпадоци, троседи, се само дел од работите кои екологостите ги наоѓаат во водите на Охридското Езеро, нешто
Македонија

Дождовите ја подобрија состојбата со нивото на Охридското Езеро

А1он
Врнежите од дожд во изминатите денови значително ја подобрија хидролошката состојба во охридскиот регион. Нивото на Охридското Езеро постојано расте, така што според денешните мерења
Македонија

„Разбистри се“: Владата да овозможи јавен увид на нацрт извештајот за Охридскиот Регион до УНЕСКО

А1он
Граѓански организации и високообразовни институции од Алијансата за застапување и лобирање „Разбистри сѐ“ бараат вклучување на јавноста во изработката на извештајот за состојбата со заштитата
Македонија

Извештајот на УНЕСКО е аларм за состојбата во Охридскиот регион, заклучија Заев и надлежните

А1он
Нацрт извештајот на УНЕСКО е силен аларм за состојбата во Охридскиот регион, потребно е највисоко ниво на ангажираност за отстранување на сите ризици кои го
Македонија

Македонија и Албанија со спогодба ќе го заштитат рибниот фонд во Охридското и во Преспанското Езеро

А1он
Отстранување на пречките и подобра институционална соработка меѓу Република Северна Македонија и Република Албанија е целта на спогодбата за заедничко одржливо управување со риболовот на
Македонија

Реките и двете најголеми езера, Охридското и Преспанското, под ноемврискиот просек

А1он
И денеска водостоите на реките во земјава се под просекот за ноември, покажуваат хидролошките мерења. Најдрастично е намалувањето на Вардар кај Јегуновце и на Сатеска