unesko

Култура

Порака на Стефоска на 41. Конференција на УНЕСКО: Наш најголем предизвик е да се соочиме со вистината колку сме кршливи

А1он
Никој не можеше да претпостави со какви предизвици ќе се соочи светот по 40-тата сесија на Генералната конференција на УНЕСКО во ноември 2019-та. За жал,
Македонија

Македонија и Албанија до 1 февруари треба да достават извештај за напредокот во заштитата на Охридскиот регион

А1он
Северна Македонија и Албанија како држави што управуваат со Охридскиот регион како светско културно-историско и природно богатство ќе мора до 1 февруари наредната година до
Македонија

Заев: УНЕСКО гледа дека напредуваме во заштитата на охридскиот регион

А1он
Со одлуката на УНЕСКО, Охридскиот регион да не биде впишано на Листата на светско наследство во опасност, Комитетот за светско наследство го препозна и уважи
Македонија

УНЕСКО ги призна буковите шуми на Длабока Река како светско транснационално природно богатство

А1он
Нашата држава доби ново подрачје признато од УНЕСКО како светско природно наследство – буковите шуми на Длабока Река како дел од Националниот парк Маврово. Имено,
Македонија

Дуџак: Охрид е оптоварен со нелегално градење, слаб менаџмент на рибниот фонд и недостиг од заштитни механизми за животот под вода

А1он
Постојаниот координатор на Обединетите нации во Северна Македонија, Росана Дуџак, ја поздравува одлуката Охридскиот регион да не биде ставен на Листата светски културни и природни
Македонија

Заев: Одлуката на УНЕСКО е најсилно предупредување дека сите мораме да се вложуваме и постојано да го штитиме Охридскиот регион

А1он
Ова е признание за напредокот за зачувување на вредностите на Охридскиот регион, но и најсилно предупредување дека сите мораме да се вложуваме и постојано да
Култура

Стефоска: Се обврзавме на засилена заедничка работа со Албанија во зачувување на статусот на Охридскиот Регион

А1он
Комитетот за светско наследство на УНЕСКО на својата 44 сесија, која се одржува во Фуџу, Народна Република Кина, денеска донесе одлука Природното и културното наследство
Македонија

Охридскиот регион го задржа статусот на Светско културно и природно наследство на УНЕСКО

А1он
Комитетот за Светско наследство при Организацијата на ОН за образование, наука и култура на 44-тата пленарна сесија што се одржува во Кина денеска донесе одлука
Македонија

Заев: Каква и да е одлуката на УНЕСКО, Охрид и Охридското Езеро се нашето богатство што мора да го чуваме

А1он
Независно каква ќе биде одлуката на Комитетот за Светско наследство при Организацијата на ОН за образование, наука и култура за статусот на Охридскиот регион во