Дождовите го зголемија водостојот на Преспанското Езеро за 14 сантиметри

Од:

Од почетокот на 2021 година, Преспанско Езеро се зголемило за 14 сантиметри и сега е на ниво 842.36. Веста за зголемување на нивото на езерото, во кое водата со месеци се повлекуваше, на Фејсбук ја сподели градоначалникот на Ресен Живко Гошаревски.

– Секторот за животна средина на Општина Ресен, по извршените мерења ме информира дека од почеток на оваа година нивото на Преспанско Езеро се зголеми за 14 см, односно, сегашното ниво е 842.36. Тоа е добра вест, во година кога треба и институционално да започнат голем број активности за спас на нашето езеро, информира Гошаревски.

Минатиот месец, Преспанскиот регион го посети премиерот Зоран Заев кој соопшти дека Владата обезбедила првични 80 милиони денари за ревитализација на езерото, чие ниво беше многу намалено во однос на просекот.

На 30 декември, водостојот на Преспанското Езеро беше понизок за 1,52 метри во однос на повеќегодишниот просек за тој месец, со што беше половина метар под апсолутниот минимум, покажаа мерењата направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Би можело да ве интересира

Преспанското Езеро – болен пациент кој не знаете од каде да почнете да го лекувате

Владата издвои 1,3 милиони евра за Дојранското и Преспанското Езеро

Жарко Настоски

Зголемен водостојот на Преспанското Езеро

Катерина Павлова-Николовска

Водостојот на Преспанското Езеро 50 сантиметри под апсолутниот минимум

Ана Ололовска

Владата одобри 1.2 милиони евра за спас на Преспанското и Дојранското Езеро

Жарко Настоски

Македонија и Албанија со спогодба ќе го заштитат рибниот фонд во Охридското и во Преспанското Езеро

Катерина Павлова-Николовска