Реките и двете најголеми езера, Охридското и Преспанското, под ноемврискиот просек

Од:

И денеска водостоите на реките во земјава се под просекот за ноември, покажуваат хидролошките мерења. Најдрастично е намалувањето на Вардар кај Јегуновце и на Сатеска кај Ботун, преполовени се Црна Река кај Новаци, Струмица кај Ново Село и Крива Река кај Крива Паланка, а Лепенец кај Скопје е три пати пониска од просекот.

Незавидна е состојбата и со двете најголеми езера во земјава, Охридското и Преспанското.

Охридското Езеро и натаму е под просекот, на котата 693,13 метри, што е само три сантиметри над дозволениот минумум утврден на 693,10 метри надморска височина. Просекот во ноември н Охридско Езеро е 693,26.

Преспанското Езеро, пак, е се уште под апсолутниот минумум. Само Дојранското Езеро е над просекот за ноември.

Би можело да ве интересира

Пад на водостојот на поголем дел од реките

Ана Ололовска

Извештајот на УНЕСКО е аларм за состојбата во Охридскиот регион, заклучија Заев и надлежните

Жарко Настоски

Надојдените Радика и Црн Дрим почнаа да го полнат Дебарско Езеро

Ана Ололовска

Дождовите го зголемија водостојот на Преспанското Езеро за 14 сантиметри

Жарко Настоски

Водостоите надпросечни, можни излевања на Вардар, Струмица и Црна

Ана Ололовска

УХМР: Зголемен водостојот на повеќе реки, да се избегнува движење покрај нив, вечер повторно врнежи

Ана Ололовска