prespansko ezero

Македонија

Зголемен водостојот на Преспанското и на Дојранското Езеро

А1он
Водостојот на Охридското Езеро е идентичен со просечниот за декември, додека кај Дојранското и Преспанското е повисок од вообичаениот за овој месец, покажуваат последните податоци
Македонија

Значително намалено загадувањето на Преспанско Езеро, се враќаат автохтоните видови риби

А1он
Значително е намалено загадувањето на Преспанско Езеро, нарушениот екосистем се нормализира, а се враќаат и автохтоните видови риба поради подобрениот квалитет на водата. Ова е
Економија

Со Швајцарска донација ќе се заштитува Преспанското Езеро

А1он
Со донација од швајцарската Влада преку програмата на УНДП ќе се заштитува Преспанското Езеро од ерозија преку пошумување со автохтони дрвја. Ова беше официјализирано со
Економија

Меморандум за заштита на Преспанскиот регион

А1он
Јавното претпријатие „Македонски шуми“ и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) денеска ќе потпишат Меморандум за разбирање за поширока заедничка иницијатива во Преспанскиот регион. За