Милион долари за Преспанското Езеро

Од:

Со цел да се спречи ерозијата околу Преспанското езеро и регулирање на главните поројни водотеци во сливот на Преспанското езеро, преку проектот кој е спроведуван од УНДП се обезбедени милион долари.

Со проектот е предвидено да се подигнат нови расадници во близина на селото Асамати.

Овој модерен расадник се очекува во голема мерка да ги обезбеди потребниот автохтон саден материјал за идните пошумувања во Преспа.

Проектот за заштита на Преспанското Езеро кој отпочна во јули 2012 година се спроведува преку партнерството на УНДП со Општина Ресен и други субјекти на национално и локално ниво.

Проектот се очекува да трае шест години.

Би можело да ве интересира

Серија земјотреси го тресат преспанскиот регион

А1он

Силен земјотрес ноќеска ги вознемири граѓаните на Преспа

Орце Костов

НАСА: Преспанското Езеро од 1984 до 2020 загуби седум отсто од површината

Горан Наумовски

ВИДЕО: Преспа – жедното езеро

Предраг Петровиќ

Преспанското Eзеро е пред умирање додекa СДС И ДУИ тонат во матни бизнис зделки

Тело на битолчанец е пронајдено во водите на Преспанското Езеро

Горан Наумовски