mzspp

Македонија

Нов проект за зачувување на биолошката разновидност, одржливо управување со земјиштето и развој на одржлив туризам

А1он
Mинистерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини и раководителот на Програмата на Обединетите Нации за животна средина (УНЕП) од Виена, Харалд Егерер, денеска
Македонија

Енормното загадување во Кичево е грешка – снемало струја кај мерната станица, велат надлежните

А1он
Невалидни се измерените вредности на ПМ10 и ПМ2,5 суспендираните честички на aвтоматската мониторинг станица за квалитет на aмбиентен воздух во Кичево, кои пред кратко време
Македонија

Алармантно загаден воздухот во три града, Министерството не прогласува вонредни мерки поради прогноза за ветер и дожд

А1он
На мерните места за квалитетот на воздухот во Битола 2, Кавадарци и Куманово е надминат прагот на алармирање на ПМ10 суспендирани честички, но нема да
Македонија

МЖСПП: Ќе се инсталираат нови мерни инструменти, можни прекини во податоците за загадувањето

А1он
Почнувајќи од утре па во наредните седум дена, можни се прекини во достапноста на податоците од мерењата на одредени загадувачки параметри, соопшти Министерството за животна
Македонија

МЖСПП: Усвоени предлозите и изменувањата на осум закони од областа на животната средина

А1он
На денешната 26-та владина седница беа утврдени предлозите за измени и дополнувања на осум закони од областа на животната средина, соопшти Министетството за животна средина
Македонија

Државата со швајцарски пари ќе згрижува повредени и запленети диви животни

А1он
Министерството за животна средина и просторно планирање започна со реализација на активност за „Изработка на студија за изводливост за воспоставување на центар за згрижување на
Македонија

Властите се договорија дека треба да почнат да го спасуваат Преспанското Езеро

А1он
На работна средба, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини и градоначалникот на општина Ресен, Живко Гошаревски, денеска ги разгледале можностите за забрзување
Македонија

Властите и невладините организации разговараа за прогласувањето на Шар Планина за национален парк

А1он
Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) и Програмата за животна средина на ОН (УНЕП) во соработка со Центарот за едукација и развој-ЦЕД, одржаа
Македонија

Отворена нова веб-страница за достапност на Националните црвени листи

А1он
Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) ја отвори новата веб-страница за Национални црвени листи, достапна на „http://redlist.moepp.gov.mk/pocetna/“. Националните црвените листи, како што соопштува
Македонија

МЖСПП: Координирани и засилени активности за справување со отпадот

А1он
Во текот на вчерашниот ден министерот Нуредини одржа средба со новоименуваниот в.д. директор на Дрисла – Скопје ДОО, Коста Начевски, на која беше разговарано за