aerozagaduvanje

Македонија

Енормното загадување во Кичево е грешка – снемало струја кај мерната станица, велат надлежните

А1он
Невалидни се измерените вредности на ПМ10 и ПМ2,5 суспендираните честички на aвтоматската мониторинг станица за квалитет на aмбиентен воздух во Кичево, кои пред кратко време
Македонија

Гази Баба забранува отворање нови фабрики-загадувачи во општината

А1он
Општина Гази Баба денеска спроведе Јавна расправа за Нацрт извештаите за Стратегиска оценка на животната средина за урбанистичките проекти вон опфат за уредување на земјиште
Регион

Европјаните бараат балканските земји да ги затворат сите термоелектрани на јаглен, ја загадувале цела Европа

А1он
Термоелектраните на јаглен на Западен Балкан се закана за здравјето и безбедноста на европското население поради зголемените емисии на штетни гасови, нагласија учесници на панел-дискусија
Регион

Во Србија годишно од аерозагадување умираат 12 илјади луѓе, велат активистите од „Да не го давиме Белград“

А1он
Активистот на иницијативата „Да не го давиме Белград“, Радомир Лазовиќ, изјави денеска дека годишно умираат од 7.000 до 12.000 лица од загадување на воздухот во
Свет

Оксфорд: Загадeниот воздух го зголемува ризикот од трајно слепило

А1он
Загадувањето на воздухот го зголемува ризикот од неповратно губење на видот, покажаа резултати од долгорочно истражување објавено денеска. Дегенерацијата на макулата поврзана со возраста (АМД)
Македонија

Алармантно загаден воздухот во три града, Министерството не прогласува вонредни мерки поради прогноза за ветер и дожд

А1он
На мерните места за квалитетот на воздухот во Битола 2, Кавадарци и Куманово е надминат прагот на алармирање на ПМ10 суспендирани честички, но нема да
Македонија

Загадувачот „Пејпер мил“ од Кочани се затвора, не било исплатливо да работат на метан

Ана Василевска
По последната опомена на Државниот инспекторат за животна средина, кога наложи фабриката „Пејпер мил“ од Кочани  да користи метан за енергенс, сопственикот донел одлука да
Македонија

Жителите на Сарај ги предаваат старите печки на дрва и нафта

А1он
Во општина Сарај почна еколошка акција на Град Скопје и Владата за предавање старите печки кои користат нееколошки енергенси во замена за инвертер клима уреди
Македонија

Загадувањето на воздухот ја чини Македонија 2.500 човечки животи годишно, покажува нов европски извештај

А1он
Новиот извештај на Европската агенција за животна средина (ЕЕА) покажува дека аерозагадувањето и натаму претставува најголема еколошка опасност по здравјето, а Северна Македонија и другите
Регион

И во Србија регистрирано големо загадување на воздухот

А1он
Високи концентрации на ПМ честички, кои значително ги надминуваат граничните вредности за загадување, во последните 30 часа се регистрирани на повеќето мерни места во Србија,