Скопје меѓу првите десет најзагадени градови во светот

Од:

Македонската престолнина Скопје продолжува да биде еден од најзагадените градови во Европа. Според специјализираната интернет страница за следење на квалитетот на воздухот во поголемите градови и главни градови во светот, „Ај-кју-ер“, Скопје деновиве го држеше приматот како најзагаден главен град во Европа.

Министерството за животна средина вчера информираше дека е прекинат прагот на алармирање за високо загадување на воздухот во Скопје и Струмица.

„Согласно податоците од Државниот автоматски мониторинг систем на ден 04.01.2024, среднодневните концентрации на РМ10 се под дефинираниот праг на алармирање од 150 mg/m3 и епизодата со надминување на прагот на алармирање за РМ10 честички е прекината во Скопје и Струмица, се вели во соопштението на МЖСПП.

Би можело да ве интересира

Скопје со најотровен воздух во Европа, десетти најзагаден град во светот

Катерина Ѓуровски

Во Кичево и Струмица надминат прагот на аерозагадување

Катерина Ѓуровски

СЗО: Околу 99 отсто од светската популација дише воздух со лош квалитет

А1он

Воздух од кој печат очите, Скопје вечерва втор најзагаден град во светот

А1он

Се укинува мерката за бесплатен автобуски превоз

А1он

Јавниот превоз во Скопје ќе биде бесплатен додека не се намали загадувањето

А1он