Отворена нова веб-страница за достапност на Националните црвени листи

Од:

Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) ја отвори новата веб-страница за Национални црвени листи, достапна на „http://redlist.moepp.gov.mk/pocetna/“.

Националните црвените листи, како што соопштува МЖСПП, се изработени во рамките на GEF/UNEP проектот „Постигнување заштита на биодиверзитетот преку креирање и ефективно управување со заштитените подрачја и одржување на биодиверзитетот во планирањето на користењето на земјиштето”, каде се идентификувани и систематизирани 46 видови од Херпетофауна, водоземци и влекачи, а извршена е проценка на 14 растителни видови, кои имаат меѓународен и национален статус на заштита.

-Изработката на Црвените листи е една од најзначајните активности на МЖСПП во подрачјето на заштитата на природата во делот на зголемувањето на ефикасноста на заштитата и управувањето со компонентите на биодиверзитетот на национално ниво што воедно претставува и законска обврска, и е една од приоритетните акции од Националната стратегија за заштита на природа 2017-2028, и Националната стратегија за биодиверзитет 2017-2023, информира МЖСПП.

Изготвените Национални Црвени листи, како што се наведува во соопштение, ќе имаат апликативна функција во секојдневната работа на МЖСПП, за спроведувањето на управните постапки за заштита, зачувување и одржливо управување со биодиверзитетот.

Активноста е спроведена во соработка со Регионалната канцеларија за Источна Европа и Централна Азија на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN ECARO).

Би можело да ве интересира

Нуредини и Захариева: Иднината на животната средина е во рацете на нашите деца

Ана Ололовска

Нуредини: Не е доволно само да се пишуваат законите, треба и подобро да се применуваат

Ана Ололовска

Нуредини: Сѐ уште немаме индикации од ЕУ за спроведување на Зелениот пакт

А1он

Нуредини засега нема информации за причините за намалување на нивото на Преспанското езеро

Ана Ололовска

МЖСПП: Во континуитет се следи состојбата со Преспанското Езеро, следната недела координативна средба

Ана Ололовска

Бугарија и С. Македонија од понеделник прекинуваат со увоз-извоз на гориво од отпад

Ана Ололовска