nvo

Македонија

НВО Инфо: Локалните власти да ја зајакнат транспарентноста при трошење на државните пари

А1он
Набљудувањето на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините Велес, Крива Паланка и Неготино, во време на пандемијата Ковид-19, покажа дека локалните власти треба да
Македонија

ВИДЕО: НВО бараат итно донесување на законот за спречување и заштита од дискриминација

А1он
Итно донесување закон за спречување и заштита од дискриминација, со транспарентна постапка за избор на членови на Комисијата, со цел граѓаните да добијат квалитетна законска
Македонија

Фондот за Западен Балкан ги помага капацитетите на регионалните НВО во борбата против организираниот криминал

А1он
Трендовите покажуваат дека организираниот криминал е подложен на трансформации, почнувајќи од традиционални хиерархиски структури до флексибилни криминални мрежи кои се прилагодуваат на новите можности и
Македонија

Перцепцијата на граѓаните за работата на општинските инспекции: Инспекторите повеќе ги штитат моќниците отколку јавниот интерес

А1он
НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Граѓански мониторинг врз инспекциските служби на локално ниво“, поддржан од Амбасадата на САД во Република Северна Македонија, спровел истражување
Македонија

НВО: Новиот закон за основно образование е чекор напред во заштитата од дискриминација и насилство во училиштата

А1он
Коалицијата Маргини, Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување ХЕРА и Македонското здружение на млади правници ја поздравуваат одлуката на Министерството за образованиве и наука и
Македонија

(ВИДЕО) Револт кон власта: Потценувачка е сумата од 100 евра за издршка на лице со попреченост

А1он
Претставници на граѓанските организации за лица со попреченост и хендикеп го изнесоа револтот од законот за социјална заштита кој според нив не нуди правични решенија
Економија

НВО од Северна Македонија и Косово во промоција на женски бизниси

А1он
Центар за обука на занаетчии во високото стручно училиште „Перо Наков” во Куманово и прекуграничен „Занаетчиски саем” ќе бидат промовиран и денеска во Куманово во
Македонија

Зајакнување на граѓанското општество за ефикасни реформи во правосудството

А1он
Во ЕУ Инфоцентарот денеска ќе се одржи почетен настан за одбележување на ИПА 2014 грантова шема „Зајакнување на влијанието на граѓанското општество за ефективни реформи
Македонија

Невладини бараат оставка од Спасовски и од директорите на УБК и Агенција за разузнавање поради бегството на Груевски

А1он
Група невладини организации побараа политичка одговорност, односно да следуваат оставки од Министерот за внатрешни работи, директорот на Управата за безбедност и контраразузнавање и директорот на
Македонија

Невладините организации ги детектираа сите пропусти на истражните органи за бегството на Груевски

А1он
Петнаесетина невладини организации меѓу кои и Хелсиншкиот комитет, Цивил, Македонското здружение на млади правници, Евротинк, МОФ, Транспаренси Интернешнл и Транспарентност Македонија укажуваат на голем број