nvo infocentar

Македонија

НВО Инфо: Локалните власти да ја зајакнат транспарентноста при трошење на државните пари

А1он
Набљудувањето на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините Велес, Крива Паланка и Неготино, во време на пандемијата Ковид-19, покажа дека локалните власти треба да
Македонија

НВО Инфоцентар: Случајот Мавровка – потврда за потребата од итни реформи и создавање ефикасен, некорумпиран општински инспекциски надзор

А1он
Случајот Мавровка е уште една потврда дека се потребни итни, темелни и добро осмислени промени во функционирањето на општинските инспекциски служби за тие да бидат
Македонија

Граѓаните не знаат каде и како можат да му се обратат на Народниот правобранител

Речиси половина од испитаниците не знаат каде и како можат да му се обратат на Народниот правобранител, покажува анкетата спроведена од НВО Инфоцентарот, во рамки
Македонија

НВО Инфоцентарот бара одговорност за нарачателите и спроведувачите на неоснованите истраги против граѓанските организации

А1он
НВО Инфоцентарот, како една од дваесетте граѓанските организации кои беа директна мета на „ловот на вештерки“ односно на минатогодишните инспекции и истраги од страна на
Македонија

Граѓански мониторинг: Омбудсманот мора да биде отпорен на секакви политичко-партиски влијанија

А1он
„Народниот правобранител е најважната и клучна независна државна институција која треба да ги промовира, штити и унапредува човековите права на граѓаните во Република Македонија. Имајќи
Македонија

НВО Инфоцентар: Недозволиво е Собранието да не ги усвои препораките на Прибе за Народниот правобранител!

А1он
„НВО Инфоцентарот изразува големо незадоволство и разочараност од фактот што Собранието на Република Македонија, заради недоволен број присутни пратеници, не ги усвои препораките на Прибе
Македонија

Повик за доделување мали грантови на граѓански организации во рамки на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) во соработка со НВО Инфоцентар и БИРН Македонија во рамките на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“, финансиран од Европската
Македонија

Мониторинг на МРТ1 (Дневник 2): Неутрален тон, но селективен и небалансиран новинарски пристап

А1он
И во периодот 28 ноември – 1 декември, во Дневникот 2 на МРТ1 најмногу простор добија ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ, СДСМ, Коалицијата за промени и правда и
Македонија

ИЗБОРИ 2016: Неутрален тон, но селективен новинарски пристап

А1он
Во периодот 21 – 24 ноември, Дневникот 2 на МРТ1 главно беше посветен на кампањата за предвремените парламентарни избори која започна на 21 ноември, а
Македонија

НВО Инфоцентар: На дебатната емисија на МРТ се избегнуваат критички прашања

А1он
„Третиот извештај од мониторингот на информативната програма на првиот програмски канал на македонски јазик – МРТ1 на јавниот радиодифузен сервис ги содржи наодите од анализата