naroden pravobranitel

Македонија

Народен правобранител: Граѓаните во услови на пандемија имаат проблем со остварување на правото на надоместок на помош и нега од друго лице

А1он
Граѓаните во услови на пандемија имаат проблем со остварување на правото на надоместок на помош и нега од друго лице. За проблемот е информирана Владата,
Македонија

Народниот правобранител бара лицата со попреченост и давателите на услуги за нив да имаат приоритет за вакцинација

А1он
Народниот правобранител препорачува Владата да изврши измена на постојниот Национален план за вакцинација против Ковид-19 и во приоритетни групи да се опфатат лицата со попреченост,
Македонија

Собранието ги разгледа годишните извештаи на ДКСК и на Народниот правобранител за 2019 година

А1он
Собранието доцна попладнево ги разгледа годишните извештаи на Државната комисија за спречување на корупција и на Народниот правобранител за 2019 година. Поради немање кворум, гласањето
Македонија

Новиот омбудсман Зибери даде свечена изјава во Собранието

А1он
Новоизбраниот народен правобранител Насер Зибери денеска даде свечена изјава пред претседателот на Собранието Талат Џафери. Зибери беше избран за омбудсман на седницата на Собранието на
Македонија

Новиот омбудсман Насер Зибери ќе даде свечена изјава пред претседателот на Парламентот

А1он
Новоизбраниот народен правобранител Насер Зибери денеска ќе даде свечена изјава пред претседателот на Собранието Талат Џафери. Зибери беше избран за омбудсман на седницата на Собранието
Македонија

Наместо премиер, Насер Зибери избран за народен правобранител

Габриела Димковиќ-Мишевска
Иако Насер Зибери не успеа да стане првиот премиер Албанец, се избори за функцијата народен правобранител. Го предложи ДУИ, а Собранието го изгласа со 61
Македонија

Утврдена листата кандидати за членови на ДИК, Насер Зибери предложен за народен правобранител

А1он
Собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата на денешната седница ја утврди листата на пријавени кандидати за избор на претседател и членови на ДИК,
Македонија

Собранието го сокри огласот за Народен правобранител тврди Мрежата за заштита од дискриминација

А1он
Собранието го сокри огласот за Народен правобранител од јавноста и на крајно нетранспарентен и малициозен начин ја започна постапката за именување нов Народен правобранител, обвини
Македонија

Собранието да избере стручен и независен Народен правобранител, бараат од Мрежата за заштита од дискриминација

А1он
Во пресрет на изборот на нов народен правобранител, Мрежата за заштита од дискриминација бара од Собранието на оваа значајна функција да избере стручно и независно
Македонија

Омбудсман: Да се почитуваат правата на децата, одговорноста за тоа е на целата заедница

А1он
По повод Неделата на детето, која се одбележува во првата седмица на месец октомври, Народниот правобранител упати апел за подигнување на степенот на чувствителноста на