naroden pravobranitel

Македонија

Некои училишта не ги земаат предвид реакциите на Народниот правобранител за свидетелствата

А1он
Народниот правобранител, и годинава констатира дека продолжува праксата дел од училиштата неосновано и надвор од закон да им наплаќаат на учениците/родителите/старателите за издавање свидетелства за
Македонија

Народен правобранител: Целосно да се почитуваат правата на бегалците

А1он
Народниот правобранител по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на бегалците, 20 јуни, кога целата меѓународната јавност своето внимание го насочува кон состојбите на присилно раселените
Македонија

Вкупниот број на неевидентирани лица изнесува 659, од нив 70 проценти сè уште немаат поднесено Барање за упис во матичната книга на родени

А1он
Вкупниот број на неевидентирани лица кои што се внесени во евиденција согласно Законот за неевидентирани лица во матичната книга на родени, според податоците добиени од
Македонија

Заев – Зибери: Соработката е отворена и позитивно се рефлектира во унапредувањето на правата и животот на граѓаните

А1он
Вашата независност, ефикасност и транспарентност се рефлектира во унапредувањето на параметрите на живот на граѓаните и вие сте коректив на институциите и органите на државната
Македонија

Народен правобранител: Замена на класичните учебници со дигитални само ако се исполнат сите предуслови

А1он
Замислата на Министерството за образование класичните учебници да се заменат со дигитални е во ред, но само ако за тоа се исполнети сите предуслови и
Македонија

Кај Народниот правобранител граѓаните најмногу се жалеле на ограничување на слобода на движење и на извршителите

А1он
Во 2020 година Народниот правобранител постапувал по 2.931 претставки, од кои 2.448 беа примени во тековната година, а 483 пренесени од претходната година. Овие податоци
Македонија

Народен правобранител: Граѓаните во услови на пандемија имаат проблем со остварување на правото на надоместок на помош и нега од друго лице

А1он
Граѓаните во услови на пандемија имаат проблем со остварување на правото на надоместок на помош и нега од друго лице. За проблемот е информирана Владата,
Македонија

Народниот правобранител бара лицата со попреченост и давателите на услуги за нив да имаат приоритет за вакцинација

А1он
Народниот правобранител препорачува Владата да изврши измена на постојниот Национален план за вакцинација против Ковид-19 и во приоритетни групи да се опфатат лицата со попреченост,
Македонија

Собранието ги разгледа годишните извештаи на ДКСК и на Народниот правобранител за 2019 година

А1он
Собранието доцна попладнево ги разгледа годишните извештаи на Државната комисија за спречување на корупција и на Народниот правобранител за 2019 година. Поради немање кворум, гласањето
Македонија

Новиот омбудсман Зибери даде свечена изјава во Собранието

А1он
Новоизбраниот народен правобранител Насер Зибери денеска даде свечена изјава пред претседателот на Собранието Талат Џафери. Зибери беше избран за омбудсман на седницата на Собранието на