cgk

Економија

ЦГК: Во двете кризни години, државните институции купиле 142 нови возила за кои платиле 3,6 милиони евра, најскапото чинело 47.000 евра.

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) ги објави истражувањето и базата на податоци на набавените нови патнички возила од државните институции во текот на кризниот период
Македонија

Министерството за одбрана и општина Карпош најтранспарентни, најмалку информации се објавуваат за финансиите

А1он
Активната транспарентност на министерствата, Владата и на општините во 2021 година изнесува 63 проценти и е подобрена за пет процентни поени во однос на минатата
Македонија

ЦГК: Државата наплатува само 8,2 милиони евра годишно за експлоатација на минералните суровини

А1он
Концесија за користење минерални суровини имаат добиено 264 фирми на кои им се издадени вкупно 358 концесии, со кои е опфатена површина од 349 квадратни
Македонија

ЦГК: Многу политички кадри членови на управни одбори во државните претпријатија

А1он
Само една третина од членовите на надзорните одбори за контрола на материјално-финансиското работење имаат економско образование и поседуваат знаења и искуство од дејноста на финансиското
Македонија

ЦГК: Делумно или целосно поништени 23 проценти од тендерите лани

А1он
Минатата година 23 проценти од тендерите се целосно или делумно поништени. Почесто се поништувани поголемите, отколку помалите тендери, покажуваат податоците од извештајот за следењето на
Македонија

Повик за доделување мали грантови на граѓански организации во рамки на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) во соработка со НВО Инфоцентар и БИРН Македонија во рамките на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“, финансиран од Европската