centar za graganski komunikacii

Економија

ЦГК: Во двете кризни години, државните институции купиле 142 нови возила за кои платиле 3,6 милиони евра, најскапото чинело 47.000 евра.

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) ги објави истражувањето и базата на податоци на набавените нови патнички возила од државните институции во текот на кризниот период
Македонија

Зимското одржување на патиштата оваа сезона ќе чини осум милиони евра

А1он
Државните институции склучиле договори за јавни набавки со приватни фирми за механизација, работници, сол и ризла за одржување на улиците и патиштата во зимски услови
Македонија

Најмногу пари за новогодишни пакетчиња потрошил Град Скопје, објави Центарот за граѓански комуникации

А1он
За разлика од украсувањето на улиците кое главно беше откажано, продолжи практиката на институциите за купување новогодишни пакетчиња, анализира Центарот за граѓански комуникации. Од таму
Македонија

Јавни набавки: Се поништува секој трет тендер

А1он
Центарот за граѓански комуникации го објави Извештајот од мониторингот на јавните набавки за периодот јули-декември 2020 година, како и резултатите од анкетата на фирмите за
Македонија

Министерството за одбрана и општина Карпош најтранспарентни, најмалку информации се објавуваат за финансиите

А1он
Активната транспарентност на министерствата, Владата и на општините во 2021 година изнесува 63 проценти и е подобрена за пет процентни поени во однос на минатата
Македонија

Општините потрошиле 40 проценти помалку пари за украсување за 2021 година од 2020

А1он
За украсување на Град Скопје и уште 15 други општини во земјава за Новата 2021 година се потрошени вкупно 405 илјади евра, што е за
Економија

Анализа: Најголемите 30 државни претпријатија од 2015 до 2019 година оствраиле приход од 45 милијарди денари

А1он
Според финансиската анализа за работата на државните претпријатија во период од 2015 до 2019 година, 30 најголеми претпријатија основани од државата и локалната самоуправа оствариле
Македонија

Општинските советници чинат 3,5 милиони евра годишно

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) денеска ги објави истражувањето и базата на податоци на месечните паушали што им се исплаќаат на општинските советници и претседателите
Македонија

Истражување: Транспарентноста на државните претпријатијата во 2020 година зголемена, но сѐ уште на ниско ниво

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) денеска го објави истражувањето „Транспарентност и отчетност на претпријатијата во државна сопственост за 2020 година“. Во истражувањето се посочува дека
Македонија

ЦГК: Детектирани ризици од корупција во тендерите на државните и на општинските претпријатија

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) детектира ризици од корупција во тендерите на државните и на општинските претпријатија во истажувањето „Мапирање на ризиците од корупција во