opstini

Македонија

Општини за еднодневен престој на куче во прифатилиште плаќале за 244 отсто повеќе од просечната цена

Орце Костов
Секој трет договор за јавна набавка е склучен во постапка во која учествувала само една фирма и со вакво отсуство на конкуренција, склучени се договори
Македонија

Во спортките клубови завршиле над 90 отсто од парите на општините наменети за невладини организации

Орце Костов
Центарот за граѓански комуникации го објави истражувањето „Трошки за здруженија на граѓаните во општинските буџети“ кое открива дека општините преку буџетската ставка 463 – наречена
Македонија

Донесена одлука за пренамена на буџетски средства во износ од две милијарди денари за 66 проекти во општините во државава

А1он
Владата на денешната седница донесе одлука за пренамена на буџетски средства во износ од две милијарди денари коишто ќе бидат насочени за реализација на 66
Македонија

Колева: ДПМНЕ да се заблагодари на граѓаните и на Владата за обезбедените пари за општините, не на Мицкоски

А1он
Градоначалниците од ДПМНЕ се неспособни и наместо парите да ги вложуваат во капитални дела, тие парите на граѓаните ги трошат само за плати за вработените
Македонија

Општините и училиштата ги издаваат салите и терените нетранспаренто, без криетриуми, некогаш и без надомест

А1он
Спортските објекти се издаваат на користење на нетранспарентен начин, голем дел од овие објекти имаат нерешен статус, не се користат доволно од локалното население за
Македонија

Владата го трошела буџетот на одделни институции, долгот зголемен за 567 милиони евра, утврдија ревизорите

Орце Костов
Државниот завод за ревизија изврши ревизија на усогласеност на Основен буџет на Република Северна Македонија за 2022 година кој изнесуваше речиси 182 милијарди денари и
Македонија

Судбината на „Комунална хигиена“ е во рацете на Арсовска: Градоналниците попусто ќе бараат одземање на ингеренциите

Орце Костов
Градоначалниците на скопските општини денеска ќе се сретнат за да донесат решение како да го исчистат Скопје, а една од најавите е дека ќе се
Економија

Општините ги пријавувале општинските згради, наместо да ги пријават училиштата за субвенционирана струја

Орце Костов
Од 474 јавни основни и средни училишта, за субвенциорано снабдување се пријавиле само 233 установи кои ќе плаќаат по 95 евра за мегават-час. Педесет претпријатија
Економија

МФ: Се обезбедуваат 100 милиони евра за справување со енергетската криза и капитални инвестиции во водна инфраструктура во општините

А1он
Повеќе од 100 милиони евра обезбедува државата за справување со енергетската криза и за капитални инвестиции за подобрување на комуналната инфраструктура во општините. Вчера на
Истражувања Македонија

ВИДЕО: Се спрема отповикување на градоначалниците недомаќини, општините пак во долгови од над 75,7 милиони евра

Маја Илиевска-Пачемска
Општините повторно се заглавени во долгови, главно за веќе завршени градежни работи и одржување на веќе изграденото. Должат над 75,7 милиони евра, со пресек во