drzaven zavod za revizija

Македонија

ДЗР: Слабости во ИТ системот на ФЗО, не се воспоставени контрола и систем за успешноста на лекување во странство

А1он
Државниот завод за ревизија (ДЗР) го објави конечниот ревизорски извештај на Фондот за здравствено осигурување (ФЗО). Меѓу другото, се укажува на слабостите во функционирањето на
Македонија

Законската регулатива е нецелосна, а институциите неефикасни во управувањето со државниот имот констатираше Државниот завод за ревизија

А1он
Законската регулатива не создава услови, а активностите на надлежните институции не обезбедуваат ефикасно управување и стопанисување со државниот недвижен имот – станбен и деловен имот,
Македонија

Нема евиденција дали 140 денари за оброк завршиле кај студентите, МОН исплаќал пари без утврдени легла во домовите, покажа ревизијата

Орце Костов
Не може да се провери како и дали се трошат 140 денари субвенциониран студентски оброк затоа што МОН не воспоставило систем за доделување на оброците,
Македонија

Ацевски: ДЗР за 2022 до Јавното обвинителство достави 22 извештаи за 20 институции, досега повратна информација има за пет

А1он
Конечниот ревизорски извештај за работењето на ЈЗУ Клиниката за онкологија и радиотерапија беше објавен во март, но доби значење дури во септември кога веќе се
Македонија

Општина Дебар не наплаќа надоместок за јавна чистота, утврдија ревизорите

А1он
Државниот завод за ревизија го објави конечниот извештај за општина Дебар по извршената ревизија на финансиските извештаи заедно со ревизија на усогласеност, на сметката на
Македонија

Вработените во општина Тетово незаконски заработиле 35.000 евра од хонорари кои ги потпишувал градоначалникот, утврди ревизијата

А1он
Од Буџетот на општина Тетово за исплата на разни комисии формирани од страна на Градоначалникот, незаконски се исплатени средства во износ од 2.170 000 илјади
Македонија

Општина Бутел потрошила 164.000 евра за лица кои не потпишале договори за вработување, покажа ревизијата за 2021 година

Орце Костов
Надминување на законскиот лимит од две години за континуирани привремени вработувања, неправилности во исплатата на расходи за гориво и паушално плаќање на камиони за зимско
Македонија

Во приватното здравство само за ПЦР тестови се одлеале 19,9 милиони евра открива Заводот за ревизија

А1он
Државниот завод за ревизија изврши ревизија на финансиски извештаи заедно со ревизија на усогласеност на Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија за 2021
Македонија

ДЗР: Од почетокот на пандемијата 17.000 луѓе останале без работа

А1он
Ревизорите утврдиле дека институциите во РСМ не располагаат со целосни податоци по основ на вратена финансиска поддршка по корисници во утврдените рокови и износ во