rodova ednakvost

Спорт

ОКСМ ја презентира програмата за 2022 година, цели – Надминување на родовиот јаз и едукација за родовата еднаквост во спортот

А1он
Надминување на родовиот јаз, подигање на свеста и едукација за родовата еднаквост,се дел од најважните цели на програмата и планот за работа за 2022 година
Македонија

Платформа за родова еднаквост: Медикаментозниот абортус да биде достапна здравствена услуга и во болниците во другите градови

А1он
Членките на Платформата за родова еднаквост бараат медикаментозниот абортус освен на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство, да биде достапна здравствена услуга и во болниците
Македонија

МТСП: Повеќе од 400 поими и нивните дефиниции од терминологијата за родова еднаквост достапни и на македонски јазик

А1он
Од денеска на македонските граѓани им се достапни повеќе од 400 поими и нивните дефиниции од терминологијата за родова еднаквост. Европскиот институт за родова еднаквост
Македонија

Заев: Отворено делуваме за поголема родова рамноправност – жените денеска се повеќе раководат со високи позиции

А1он
Улогата на жените во сите сфери на македонското општеството е значајна и важна. Нивната активна улога во креирањето и реализирањето на важните стратешки политички прашања
Македонија

Отворено писмо на Платформа за родова еднаквост: Политичките партии да покажат заложба за родова еднаквост во пракса

А1он
Платформата за родова еднаквост, која е составена од 27 невладини организации, преку отворено писмо ги повикува подносителите на листите на кандидат(к)и за Локалните избори 2021
Македонија

МОН во одбрана на родовата еднаквост во образованието: Децата ќе учат за своите чувства и заштитата од насилство

А1он
Реформите во основното образование се насочени кон зголемување на аналитичкото и критичкото размислување со што учениците полесно ќе може да направат разлика за тоа што
Македонија

Шахпаска: Борбата за родова еднаквост продолжува и нема да престане​ до исполнување на целта

А1он
Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на онлајн состанок со кој се означи почетокот на неколкудневните обуки кои имаат за цел
Македонија

Платформата за родова еднаквост повторно на марш на 8 март, очекуваат конкретни резултати и кривичен прогон за сторителите од случајот „Јавна соба“

А1он
Платформата за родова еднаквост, мрежа од здруженија кои работат на унапредување на родовата еднаквост и организатори на протестите за случајот „Јавна соба“, денеска на прес-конференција
Uncategorized Македонија

Платформа за родова еднаквост: Абортусот е неопходна здравствна услуга и во време на пандемија

А1он
Платформата за родова еднаквост бара Министерството за здравство да ги усвои медицинските протоколи за примена на медикаментозниот абортус, да осигури достапност на лековите за медикаментозен