platforma za rodova ednakvost

Македонија

Платформа за родова еднаквост: Медикаментозниот абортус да биде достапна здравствена услуга и во болниците во другите градови

А1он
Членките на Платформата за родова еднаквост бараат медикаментозниот абортус освен на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство, да биде достапна здравствена услуга и во болниците
Македонија

Платформа за родова еднаквост: Институционалниот молк го охрабрува сексуалното вознемирување преку интернет

А1он
Жените-активистки за човекови права од балканскиот регион бараат од надлежните институции да постапуваат согласно нивните овластувања за темелно и неодложно да го истражат случајот со
Македонија

Платформа за родова еднаквост: ЈО да спроведе темелна истрага во врска со случајот со родилката од Дебар

А1он
Платформата за родова еднаквост, чии членки се 24 здруженија, асоцијации, организации, преку соопштение ја повика Лекарската комора јавно да ги објави имињата на лекарите кои
Македонија

Платформата за родова еднаквост бара од работодавачите да ги ослободат работничките за да присуствуваат на маршот за 8. Март

А1он
Платформата за родова еднаквост упатува барање и апел до работодавачите да ги ослободат работничките од обврски во понеделник на 8 март, од 14:00 до 17:00
Македонија

Платформа за родова еднаквост: Јавното обвинителство итно да го расчисти случајот „Јавна соба“

А1он
Платформата за родова еднаквост упати барања до Јавното обвинителство и Советот на јавни обвинители за конечно разрешување на случајот Јавна соба и доследно пружање на