Платформа за родова еднаквост: Медикаментозниот абортус да биде достапна здравствена услуга и во болниците во другите градови

Од:

Членките на Платформата за родова еднаквост бараат медикаментозниот абортус освен на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство, да биде достапна здравствена услуга и во болниците во другите градови низ земјата, да се осигури регистрација на лековите за него, за да се обезбеди негова примена како на болничко ниво, така и во гинеколошките ординации на примарно здравствено ниво.

Медикаментозниот абортус, соопштија од Платформата, во моментов е достапен само во една здравствена институција и како последица на тоа девојките и жените кои живеат надвор од Скопје немаат можност да изберат како ќе ја прекинат бременоста, што значително ја ограничува нивната репродуктивна слобода.

– Првите сознанија од досегашната примена на медикаментозниот абортус кај нас покажуваат дека над 90 отсто од жените се задоволни од оваа здравствена услуга и дека замената на хируршката интервенција и на анестезијата со лекови придонесува да се чувствуваат побезбедно и подостоинствено. Од друга страна, поради постојните мерки на заштита од Kовид-19, болниците располагаат со намален број на слободни ординации, па дел од жените кои сакале да направат абортус во различни здравствени установи низ земјата, се соочиле со услови во кои приватноста им била нарушена и со несензитивен однос од здравствените работници, информираат од Платформата.

Поради сензитивноста на самата здравствена услуга, тие апелираат до здравствените установи да го гарантираат правото на приватност и на доверливост на жените кои се одлучиле да направат абортус, а здравствените работници да си ја вршат работата професионално, покажувајќи високо ниво на грижа и емпатија кон пациентките.

Би можело да ве интересира

ОКСМ ја презентира програмата за 2022 година, цели – Надминување на родовиот јаз и едукација за родовата еднаквост во спортот

А1он

МТСП: Повеќе од 400 поими и нивните дефиниции од терминологијата за родова еднаквост достапни и на македонски јазик

А1он

Папата Франциск: Абортусот е убиство, а Црквата не дозволува истополови бракови

А1он

Заев: Отворено делуваме за поголема родова рамноправност – жените денеска се повеќе раководат со високи позиции

Ана Ололовска

Бајден ја осуди одлуката на Врховниот суд за забрана на абортусот во Тексас

А1он

Во Тексас усвоен закон кој речиси целосно го забранува абортусот

А1он