revizija

Македонија

Клиниката за очни болести наплатила 65.000 евра помалку за болничко лекување од 1.579 пациенти, утврдија ревизорите

Орце Костов
Државниот завод за ревизија изврши ревизија на финансиските извештаи заедно со ревизија на усогласеност на Јавната здравствена установа Универзитетска клиника за очни болести за 2022
Македонија

Детска клиника: Ревизијата е за 2022 година, за 2024 ќе се обезбеди трикафта за сите

Орце Костов
Извештајот на ДЗР за ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болести, Скопје, се однесува на работењето на Клиниката за 2022 година и првиот квартал од 2023
Македонија

Трикафта има само за 15 од вкупно 140 пациенти со цистична фиброза

Орце Костов
За набавка на дел од лековите за цистична фиброза Детската клиника за 2022 година и 2023 година обезбедила средства во вкупен износ од околу 29
Економија

За десет години изградени помалку од 40 километри од автопатот Кичево-Охрид за што се потрошени 430 милиони евра, утврди ревизијата на ЈПДП

Орце Костов
Државниот завод за ревизија изврши ревизија на финансиските извештаи заедно со ревизија на усогласеност на Јавното претпријатие за државни патишта за 2022 година. Со извршената
Македонија

Апаратите за магнетна резонанца не се искористени, нема доволно кадар – извештај на ревизорите

И покрај остварениот напредок во поглед на обезбедување седум нови покрај постојните осум апарати за магнетна резонанца (МР) во јавното здравство во последните три години,
Македонија

Владата го трошела буџетот на одделни институции, долгот зголемен за 567 милиони евра, утврдија ревизорите

Орце Костов
Државниот завод за ревизија изврши ревизија на усогласеност на Основен буџет на Република Северна Македонија за 2022 година кој изнесуваше речиси 182 милијарди денари и
Македонија

Ревизија на Пописот: Софтверот за дијаспората бил набавен од спонзор за кој не знаеле во министерство за правда

Орце Костов
Државниот завод за ревизија изврши ревизија на усогласеност на тема „Попис на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, 2021 година“ и констатираше низа
Македонија

Министерството за земјоделство и шумарство издавало испратници за исечено дрво без регистар и контрола, утврди ревизијата

Орце Костов
Издавањето на испратници за исечено дрво се врши без регистар, евиденција и контрола, не се вршело попис на залихите на испратници, а не може ниту
Македонија

Општина Карпош во 2021 година исплатила 90.000 евра за 199 лица од приватни агенции, а требало да ангажира само 30

Орце Костов
Општина Карпош ангажирала 199 лица преку приватна агенција за вршење привремена работа иако со годишниот план за вработување било предвидено ангажирање на 30 лица, констатира
Македонија

Агенцијата за филм без критериуми исплаќала хонорари од 15.000 до 60.000 денари за рецензенти, утврдија ревизорите

Орце Костов
Директорот на Агенцијата за филм во 2021 година исплаќал хонорари од 15 до 60.000 денари за рецезенти кои чија работа не била предвидена со деловникот,