javni nabavki

Македонија

Институциите се должни да ги објавуваат јавните набавки на веб страниците

А1он
На предлог на заменик -претседателката на Владата задолжена за политики за добро владеење Славица Грковска Владата на Република Северна Македонија ги задолжи сите буџетски корисници
Македонија

Мониторингот на јавните набавки во земјава покажува низа слабости кои укажуваат на договарање меѓу институциите и понудувачите

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави Извештајот од редовниот мониторинг на јавните набавки спроведени во периодот од јануари до јуни 2021 година. Клучните наоди
Македонија

Астрономски разлики во цените за исти призводи и нарачка без оглас се белег на итните ковид-набавки

Маја Илиевска-Пачемска
Со назнака „Ковид-19“ државните институции набавувале исти производи за астрономски разлики во цените, набавките без објавување оглас од исклучок станале правило, се преговарало во четири
Македонија

Филипче тврди дека набавките не биле во четири очи, туку само без оглас

А1он
Министерот за здравство Венко Филипче, во врска со наодите од извештајот на Државниот завод за ревизија за склучени договори во министерството без спроведување огласи, денеска
Македонија

90 отсто од државните набавки во пандемијата договорени во четири очи, спроведени без тендери

А1он
Државниот завод за ревизија (ДЗР) информира дека утврдил недоволно уредена законска регулатива за видот на набавки во време на вонредна/кризна состојба, отсуство на јасно дефинирање
Македонија

Јавни набавки: Се поништува секој трет тендер

А1он
Центарот за граѓански комуникации го објави Извештајот од мониторингот на јавните набавки за периодот јули-декември 2020 година, како и резултатите од анкетата на фирмите за
Македонија

Без јавен оглас склучени договори за јавни набавки во вредност од 11 милиони евра

А1он
Без објавување јавен оглас склучени се договори за јавни набавки во вредност од 11 милиони евра, покажува најновиот извештај од спроведениот мониторинг на Центарот за
Македонија

Дебата: Потостои простор за подобрување на јавните набавки, политичка волја за спроведување механизми има, НВО предлага индикатори

А1он
Јавните набавки се уредени со строги закони и преку висок степен на транспареност се прави сериозен обид можноста за злоупотреба да бидат сведени наминимум, но
Економија

Јавни набавки во време на корона: Скафандерите се купувале по цени од 262 до 1.156 денари, а ракавиците од 2,83 до 9,32 денари

А1он
Вредноста на договорите за итните јавни набавки поврзани со заштита од коронавирусот надмина 3,2 милиони евра и досега се склучени 142 договори. Дури 71% од
Македонија

(ВИДЕО) ВМРО-ДПМНЕ обвинува за криминал од 12 милиони евра за набавка на лични документи

А1он
ВМРО-ДПНЕ обвинува за криминал кај власта при набавката на пасоши и лични документи и смета дека СДСМ го оштетила буџетот за над 12 милиони евра,