centar za graganski komunikacii

Македонија

Зимското одржување на патиштата оваа сезона ќе чини осум милиони евра

А1он
Државните институции склучиле договори за јавни набавки со приватни фирми за механизација, работници, сол и ризла за одржување на улиците и патиштата во зимски услови
Македонија

Најмногу пари за новогодишни пакетчиња потрошил Град Скопје, објави Центарот за граѓански комуникации

А1он
За разлика од украсувањето на улиците кое главно беше откажано, продолжи практиката на институциите за купување новогодишни пакетчиња, анализира Центарот за граѓански комуникации. Од таму
Македонија

Јавни набавки: Се поништува секој трет тендер

А1он
Центарот за граѓански комуникации го објави Извештајот од мониторингот на јавните набавки за периодот јули-декември 2020 година, како и резултатите од анкетата на фирмите за
Македонија

Министерството за одбрана и општина Карпош најтранспарентни, најмалку информации се објавуваат за финансиите

А1он
Активната транспарентност на министерствата, Владата и на општините во 2021 година изнесува 63 проценти и е подобрена за пет процентни поени во однос на минатата
Македонија

Општините потрошиле 40 проценти помалку пари за украсување за 2021 година од 2020

А1он
За украсување на Град Скопје и уште 15 други општини во земјава за Новата 2021 година се потрошени вкупно 405 илјади евра, што е за
Економија

Анализа: Најголемите 30 државни претпријатија од 2015 до 2019 година оствраиле приход од 45 милијарди денари

А1он
Според финансиската анализа за работата на државните претпријатија во период од 2015 до 2019 година, 30 најголеми претпријатија основани од државата и локалната самоуправа оствариле
Македонија

Општинските советници чинат 3,5 милиони евра годишно

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) денеска ги објави истражувањето и базата на податоци на месечните паушали што им се исплаќаат на општинските советници и претседателите
Македонија

Истражување: Транспарентноста на државните претпријатијата во 2020 година зголемена, но сѐ уште на ниско ниво

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) денеска го објави истражувањето „Транспарентност и отчетност на претпријатијата во државна сопственост за 2020 година“. Во истражувањето се посочува дека
Македонија

ЦГК: Детектирани ризици од корупција во тендерите на државните и на општинските претпријатија

А1он
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) детектира ризици од корупција во тендерите на државните и на општинските претпријатија во истажувањето „Мапирање на ризиците од корупција во
Македонија

ЦГК: Само пет фирми добиле речиси половина од вредноста на итните јавни набавки поврзани со Ковид-19

А1он
Вкупно 6,7 милиони евра е вредноста на договорите за итни јавни набавки за заштита од коронавирусот склучени во првите шест месеци од кризата, а една