centar za graganski komunikacii

Македонија

Центар за граѓански комуникации: Најмногу нововработени во полицијата, најмалку во одбраната

А1он
Од 2017 до 2020 година бројот на вработени во министерствата пораснал за три, а во општините за два проценти. Најголем скок на бројот на нововработени
Македонија

Истражување: Државните институции потрошиле осум милиони евра за нови возила за две и пол години

А1он
Во последните две и пол години државните институции набавиле вкупно 392 нови патнички возила за што потрошиле 8,1 милиони евра, покажуваат податоците од истражувањето и
Македонија

Минимално подобрување на активната транспарентност годинава, на врвот на табелата Министерството за одбрана

А1он
Центарот за граѓански комуникации денеска го објави рангирањето на институциите според Индексот на активна транспарентност, односно според проактивното објавување информации од јавен карактер изработен во март
Македонија

Анализа: Институциите купувале ракавици по цена повисока и од онаа во аптеките

Мери Јордановска
Во 44 отсто од случаите кога јавните институции вршеле набавки за заштита и превенција од коронавирусот, се преговарало само со една компанија, покажува анализата на
Економија

Јавните набавки за време на коронавирусот го зголемуваат ризикот од корупција

А1он
Вонредноста на состојбата, општиот недостиг на неопходните производи и брзината со која се спроведуваат набавките поврзани со заштита и превенција на ширењето на заразата со
Македонија

Потрошени 675 илјади евра за новогодишно украсување низ земјава

А1он
Вкупно 675 илјади евра потроши Град Скопје и 20 општини за украсување на Новата 2020 година. Само Градот потрошил околу 285 илјади евра, што е
Македонија

Центарот за граѓански комуникации: Ниска транспарентност на претпријатијата во државна сопственост

А1он
Просечното ниво на транспарентност и отчетност на претпријатијата во државна сопственост, односно исполнувањето на законските обврски и добрите стандарди, изнесува само 28 отсто од можни