Скопјани имаат најголеми, а жителите на Крушево најмали можности за здравствена заштита

Од:

Центарот за граѓански комуникации го објави истражувањето за степенот на здравствена заштита на жителите во 30-те здравствени центри во земјава.

Истражувањето покажува дека:

» Највисоки можности за здравствена заштита имаат жителите на главниот град Скопје, додека најмалку можности за соодветна здравствена заштита имаат жителите на Крушево.

» Има огромни разлики во можностите, односно степенот на здравствена заштита што можат да ја добијат жителите на 30-те градови во земјава.

» Подобро стојат големите, а полошо помалите градови. Но, меѓу големите градови најлошо стојат Кичево и Кочани, а меѓу малите градови најдобро стојат Виница и Делчево.

» Покрај Скопје, на врвот на листата се и Битола и Штип, додека на дното, покрај Крушево се и Македонски Брод, Валандово и Крива Паланка.

Истражувањето, кое вклучува 22 индикатори, ги зема предвид човечките и просторните медицински капацитети што им стојат на располагање на жителите на овие региони како што се болници, здравствени домови, служби за заштита на жени, претшколски и школски деца, лекарски, специјалистички и друг здравствен кадар, но и општата и стапката на смртност на доенчиња.

Би можело да ве интересира

Вооружен грабеж на банка во Илинден, одземена е голема сума на пари

Александар Тодески

ТИРЗ: Скопје се искачи на првото место како најрентабилен европски град со средна големина за инвестирање

Двете малолетнички кои тепаа врсничка во центарот на Скопје ќе одговараат за насилство

Орце Костов

Синдикати бараат новиот министер за здравство да ги потпише анексите усвоени од Влада

Косовски медиуми известуваат за план за атентат врз Курти, МВР демантира

А1он

Подгответе се навреме: Утре речиси цело Скопје без вода или со слаб притисок

А1он