antikorupciska komisija

Македонија

Ивановска очекува Комисијата за селекција да не дозволи притисоци при изборот на новиот состав на Антикорупциска

А1он
Не ми се допаѓа тоа што многу политички експонирани личности се пријавија на интервјуата за избор на нови членови на Државната комисија за спречување на
Македонија

Ковачевски добил државна помош пред да стане заменик-министер, не е прекршен законот според Антикорупциска

А1он
Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) утврди дека нема повреда на одредбите од член 45 од Законот за спречување на корупцијата и судирот на
Македонија

Антикорупциска ќе поднесе кривична и бара разрешување на директорот на Инспекторатот за градежништво

А1он
Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) на денешната седница донесе одлука да поднесе иницијатива за кривично гонење до Основното јавно обвинителство и иницијатива до Владата
Македонија

Ивановска бара навреме да се изберат новите членови на Државната комисија за спречување на корупција

А1он
Мандатот на актуелните членови на Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) со работа изтекува на 7 февруари 2024 година и согласно законот немаат право
Македонија

Антикорупциска: Интервенцијата во Кривичниот законик го зголемува ризикот од политички пазарења и трговија со влијание

А1он
Кривичниот законик како еден од столбовите на правниот систем, треба да го штити функционирањето на правната држава. Со донесувањето на измените и дополнувањата на овој
Македонија

Антикорупциска: Како знае ОЈО дека Иницијативата е беспредметна кога уште не е доставена

А1он
Како ЈО ја оцени Иницијативата дека е беспредметна и неоснована и како процени дека Комисијата за спрежување корупција при анализа на предметот немала пред себе
Македонија

Обвинителството и се налути на Антикорупциска заради „Труст“: Иницијативата е беспредметна и непотребна

А1он
Јавното обвинителство ја оценува како целосно беспредметна и непотребна иницијативата на Државната комисија за спречување на корупцијата во врска со конфискацијата на имотот во предметот
Македонија

Судски совет: Претставката за Мерко од Антикорупциска не е загубена, воопшто не е заведена во системот

А1он
Судскиот совет на Република Северна Македонија ги оценува како неосновани и неаргументирани тврдењата на Државната комисија за спречување на корупција за наводно непостапување, па дури
Македонија

Георгиев: Не изненадува случајот со Мерко туку тоа што нашите институции се разбрануваат кога се укажува однадвор

А1он
Ова не е воопшто изненадување, но е изненадување тоа што повторно нашите институции сега се разбрануваат откако некој однадвор ќе укаже за одредени состојби што
Економија

Склучен Меморандум за соработка помеѓу Народната банка и Државната комисија за спречување на корупцијата

А1он
Народната банка на Република Северна Македонија и Државната комисија за спречување на корупцијата денеска склучија Меморандум за соработка, со кој се овозможува заемна размена на