statistika

Македонија

За една година затворени 14 училишта во Македонија: Намален е бројот и на паралелки и ученици

Александар Тодески
За една училишна година се затвориле четиринаесет основни училишта, покажуваат бројките кои ги објави Државниот завод за статистика. „Според податоците на Државниот завод за статистика,
Македонија

Лани поднесени обвиненија за половина од примените пријави за злоупотреба на лични податоци

Александар Тодески
Десетина помалку пријави и исто толку повеќе обвиненија се поднесени за кривичното дело „Злоупотреба на лични податоци“, покажува статистиката на Јавното обвинителство. Ако во 2022
Македонија

ДЗС: Намален бројот на доктори на науки и на магистри во 2022 во споредба со претходната година

А1он
Звање доктор на науки минатата 2022 година стекнале 197 лица, што е намалување за два процента во споредба со 2021 година. Според податоците што денеска
Македонија

ОН: Македонците живеат во просек 75 години

А1он
Според новиот Индекс на просечен животен век во светски рамки, објавен од Обединетите Нации, македонските граѓани живеат во просек 75,26 години. За мажите одделно, таа
Економија

Минималните трошоци на четиричлено семејство во октомври зголемени за 200 денари

А1он
Минималните трошоци на едно четиричлено семејство во октомври се зголемени за 200 денари во однос на септември, покажуваат податоците на Сојузот на синдикати на Македонија