gradeznistvo

Економија

СГИП и Здружение на градежништво: Скоро две милјарди евра ќе се одлеат на странски компании, домашниот сектор е пред затворање

А1он
Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање (СГИП) и Здружението на градежништвото, индустријата на градежни материјали и неметали при Стопанската комора на Северна Македонија бараат итна
Економија

Бочварски – Трајковски: Градиме преку 850 социјални станови низ државата

А1он
Во изминативе години успеавме да завршиме или во фаза на изградба се вкупно 853 социјални станови во четиринаесет општини низ државата. Дел од нив ги
Економија

Бочварски: Браната Отиња се гради според предвиденото темпо

А1он
Градежната агенда во реализација на капиталните проекти продолжува со силна динамика. Подигнувањето на квалитетот на живот на нашите граѓани останува приоритет на Владата, изјави министерот
Економија

Градежниците бараат намалување на ДДВ од 18 на 5 отсто за увоз на поскапените градежни материјали

А1он
Намалување на ДДВ од 18 на 5 отсто при увоз на градежни материјали за кои ќе докажат дека се поскапени и доследно спроведување на Законот
Економија

Серафимовски: Се надевам дека ќе се даде препорака градежништвото да работи и во недела

А1он
Се надевам дека ќе се примени исклучокот во Законот за недела неработен ден со кој министерот може да даде препорака дека градежништвото може да работи
Економија

„Вртоглав“ раст на цените на становите, нема ДУП-ови за нови градби, поскапена изградбата

А1он
Цената на становите во Скопје бележи постојан раст од почетокот на годинава. Во третиот квартал годинава, според податоците на Народната банка, недвижностите поскапеле за 5,9