Во април издадени за една третина повеќе дозволи за градење од лани

Од:

233 одобренија за градба се издадени во април годинава, а со нив е предвидена изградба на исто толку објекти со предвидена вредност од околу 3,5 милијарди денари, односно над 50 милиони евра.

Според податоците на Државниот завод за статистика во април 2021 година се издадени за 34,7 отсто повеќе одобренија за градба во однос на истиот месец од претходната година, а предвидената вредност е за 5,7 отсто пониска во однос на април претходната година.

Од издадените одобренија за градење, 149 или 63,9 отсто се наменети за објекти од високоградба, 24 или 10,3 отсто за објекти од нискоградба и 60 или 25,8 отсто за објекти за реконструкција.

Од вкупно 233 објекти, на 117 или 50,2 отсто како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 116 или 49,8 отсто објекти инвеститори се деловни субјекти.

Во извештајниот период е предвидена изградба на 618 станови, со вкупна корисна површина од 55 104 метри квадратни.

Би можело да ве интересира

Бочварски вели дека со измените на Законот за градење се олеснуваат процедурите

Жарко Настоски

На пазарот на недвижности 7.777 трансакции и 1.759 хипотеки во првиот квартал

Ана Ололовска

Министерство за финансии нетранспарентно, цел месец не кажува како е приватизиран спорниот двор на Водно

ВИДЕО: Спорниот двор на Водно е откупен со лажна изјава, ќе се преиспитува приватизацијата

Маја Илиевска-Пачемска

Во Македонија се изградиле 2.335 станови во пандемиската 2020 година

Жарко Настоски

ВИДЕО: Дворот на Водно бил откупен пред десет години, Богдановиќ советува сомнежите за незаконска приватизација да се расчистат во Финансии

Маја Илиевска-Пачемска