nvo

Македонија

Во Делчево хуманитарна акција за набавка на возило за Дневниот центар за деца со попреченост

А1он
Делчевци ќе даруваат средства преку хуманитарната акција „Со срце за Дневниот центар“ која има за цел набавка на современо патничко возило за транспорт на децата
Македонија

(ВИДЕО) Забрчанец: ЕУ и САД имаат подеднаква одговорност за стабилноста на Македонија

А1он
Од преговорите во Брисел очекуваме да се гарантира процес кој ќе ја обезбеди стабилноста и демократичноста во Македонија, а не процес кој ќе помогне за
Македонија

Медиумско огледало: Продолжува хајката на провладините медиуми против граѓанските активисти и организации

А1он
Критичките медиуми редовно и во континуитет објавуваат информации за активностите на граѓанските организации во државата. Информациите за граѓанските активности се однесуваат на различни теми и
Видео Македонија

(ВИДЕО) Габер – Дамјановска: Државата да ги има во предвид пораките на луѓето искажани на јавните собири

А1он
Измените на Законот за јавни собири треба да се направат внимателно, со што е потребно да биде присутен принципот на избалансираност, да се има алтернативи
Видео Македонија

(ВИДЕО) Коруновска: Правната рамка за организирање јавни собири е добра, недостига имплементација

А1он
Во зависност од тоа колку темата е исполитизирана, гледаме различна примена на самата слобода. Правната рамка за организирање на мирни јавни собири е добра, но
Македонија

ФОТО: Нов ѕид за слободно изразување во Тетово

А1он
Денеска, во центарот на Тетово, се поставени двојазични табли за слободно изразување, на тема „Во Тетово сакам…“. Тетовци веќе почнаа да ги споделуваа своите ставови,
Македонија

Невладините организации игнорирани од власта

А1он
Невладиниот сектор со своите иницијативи и предлози се повеќе наидува на отпор од страна на институциите на системот. Со последните случувања на донесувањето на Законот
Македонија

НВО: Македонија не е заинтересирана за европските пари

А1он
Македонија има големи проблеми со искористување на европските пари, соопшти Македонксиот центар за европско образование, објавувајќи го 12-тиот извештај од следењето на процесот на Македонија