foom

Македонија

ФООМ донира 100 илјади долари за најзагрозените ромски семејства

А1он
Фондацијата Отворено општество-Македонија (ФООМ) обезбеди донација од 100 илјади долари за итна хуманитарна интервенција за загрозените ромски семејства кои се социјално и економски најдиректно засегнати
Македонија

ФООМ додели награди за средношколци и наставници

А1он
Фондацијата Отворено општество – Македонија додели награди на 11 средношколци и девет наставници заедно со нивните училишта во конкурсите „Моето образование“ и „Успешни наставници за
Македонија

ФООМ бара итно повлекување на законската измена за заменици директори во јавните претпријатија

А1он
Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) денеска побара итно повлекување на поднесената измена на Законот за јавни претпријатија со која се предвидува секој директор да
Македонија

ФООМ – 25 години поддршка за силни и активни граѓани и демократско општество

А1он
Поради креираните модели за бесплатна правна помош забележан е напредок во преземањето дејствија при кршење на човековите права на лицата од маргинализираните заедници во Македонија,
Македонија

НОВУС го заврши сетот на обуки за запознавање на младите со европските политики и институции

А1он
Центарот за истражување и анализи НОВУС во рамките на проектот за институционална поддршка од ФООМ ја организираше завршната обука за запознавање на младите со европските
Македонија

Фондацијата „Отворено општество“ бара официјална потврда од ЈО за истрагите против НВО секторот

А1он
Над 22 организации што беа предмет на сериозен институционален притисок од декември 2016 до мај-јуни 2017 година се уште немаат официјална информација дека предистражната постапка
Македонија

(ВИДЕО) Фани Каранфилова Пановска: Обидот да се исценира случај за парите на УСАИД е надвор од здравиот разум

А1он
Извршната директорка на Фондацијата Отворено Општесто Македонија, Фани Каранфилова Пановска во гостувањето во „Стадион“ на Канал 77 одговараше на прашања на граѓаните. Дали Сорос ја
Македонија

ВИДЕО: Преку проект на ЕУ и ФООМ граѓаните на Струмица, Струга и Центар ќе се вклучат во креирање на политиката на општините

А1он
Проектот на Европската Унија и Фондацијата Отворено општество – Македонија „Граѓанско учество за локална демократија“ додели 9 грантови на граѓански организации од општините Струмица, Струга
Македонија

ВИДЕО: Повеќе од половина од граѓаните немаат доверба во македонскиот судски систем

А1он
Според истражувањето за јавната перцепција и запознаеноста на граѓаните со законот за бесплатна правна помош спроведено од организацијата „Реактор“ во периодот од крајот на септември
Македонија

ВИДЕО: Само 5 отсто од граѓанските организации биле вкучени во креирање стратегии за реформите во јавната администрација

А1он
Граѓанската алијанса за транспарентност спроведе истражување поддржано од Европската унија, ФООМ, и Евротинк Центар за европски стратегии за знаење и учество на граѓанските организации во