НВО: Новиот закон за основно образование е чекор напред во заштитата од дискриминација и насилство во училиштата

Од:

Коалицијата Маргини, Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување ХЕРА и Македонското здружение на млади правници ја поздравуваат одлуката на Министерството за образованиве и наука и Собранието на Република Северна Македонија за носење на нов закон за основно образование, а особено за внесување на одредби за заштита од дискриминација и насилство.

dobivaj vesti na viber

Во денешното соопштение на трите здруженија се посочува дека тие активно се застапувале во Министерството за образование и наука за внесување на одредби со кои експлицитно се забранува дискриминацијата во основното образование на сите основи, вклучително и сексуалната ориентација и родовиот идентитет.

– Законот прецизира дека дискриминацијата е забранета во воспитно – образовниот процес, запишувањето, достапноста до услуги и придобивки, прилагодување и пристапност до и во објекти, вработувањето, кариерното напредување и престанок на вработувањето, ученичкото организирање, содржината на наставните програми и учебниците, управувањето и учеството во органите и телата на училиштата, финансирањето на основното образование и која било друга област од основното образование, се наведува во соопштението.

Трите невладини организации сметаат дека новиот Закон за основното образование е значително унапреден во однос на заштитата од дискриминација и насилство во основното образование.

– Апелираме за соодветна примена на овие членови во партнерство со здруженијата на граѓани. Воедно, бараме Министерството за образование и наука да не вклучи во процесот на измена и дополнувања на Законот за средното образование, се потенцира во соопштението.

Здруженијата нагласуваат дека по одржаната јавна расправа во Собранието во врска со новиот предлог Закон за основното образование, пратениците ги прифатиле нивните барања и поднеле амандмани со кои експлицитно се забрануваат сите облици на насилство во училиштето и им се наметнува обврска на директорите да пријават насилство.

Во соопштението се потенцира дека Закон за основното образование претставува значително унапредување во однос на заштитата од дискриминација и насилство во основното образование.

– Апелираме за соодветна примена на овие членови во партнерство со здруженијата на граѓани, нагласуваат трите невладини организации.

Би можело да ве интересира

Свидетелства повторно нема, ќе добијат само учениците со итна потреба кои ќе се селат во странство

Кристијан Ландов

Независниот академски синдикат го поддржува штрајкот на СОНК

Влада: Платите во образование зголемени од 3.200 до 6.400 денари

Шкријељ: Наставниците да се водат од интересите на децата, ВМРО-ДПМНЕ да престане со партизација на штрајкот

СДСМ: Платите на наставниците се зголемени за 21%, само преку социјален дијалог е можно решение

ВМРО-ДПМНЕ: Владата да намали со трошењата и да прекине со криминалните шеми за да има пари за повисоки плати на вработените во образованието