lica so poprecenost

Македонија

Уставен ја укина одредбата од законот според која на лицата со тешка попреченост над 65 години не добиваа парична помош

Орце Костов
Уставниот суд го поништи член 3 став 1 точка 2) во делот „најмногу до 65 годишна возраст” од Законот за финансиска поддршка на социјално ранливи
Македонија

Владата ја усвои Новата Национална стратегија за правата на лицата со попреченост 2023-2030

А1он
Владата ја усвои Националната стратегија за правата на лицата со попреченост 2023-2030, со Акциски план на Националната стратегија за 2023-2026 година, која што е креирана
Македонија

Трибина на ВМРО-ДПМНЕ: Се загуби 70-годишната траекторија во образовниот процес на лицата со попреченост

А1он
По повод 3-ти декември Меѓународниот ден на лицата со попреченост, Комисијата за образование и наука на ВМРО-ДПМНЕ организира трибина на тема „Инклузивно образование во Република
Македонија

МТСП: Лицата со попреченост заслужуваат подеднакво можности за развој, затоа оваа Влада континуирано инвестира и во социјалната заштита

А1он
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски и министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска заедно со заменик-министерката за правда, Викторија Аврамовска
Македонија

Влада: Започнува процесот за креирање на нова Национална стратегија на лицата со попреченост

А1он
Денеска се одржа иницијалниот состанок за развивање на новата „Национална стратегија за лицата со попреченост на Република Северна Македонија“, со кој претседаваше Спасе Додевски, надворешен
Македонија

Тренчевска: Преку соработката со граѓанските организации обезбедувaме поддршка за сите граѓани​

А1он
Остварените права се видливи права, особено кога на лицата со телесна попреченост им се олеснува движењето во јавниот живот, со што тие постојано ќе бидат
Македонија

(ВИДЕО) Тренчевска: Отворен првиот мал групен дом за лица со попреченост во Велес

А1он
Деинституционализацијата продолжува, порача министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска, од Велес каде денеска ја промовираше првата единица за живеење со поддршка, во која
Македонија

УНИЦЕФ ја осудува секоја повреда на правото на децата на квалитетно и инклузивно образование

А1он
„УНИЦЕФ ја осудува дискриминацијата на 11-годишната ученичка од Гостивар за која објавија медиумите и итно бара да се направи поголем колективен напор за да им
Македонија

Коалиција „Менуваме“: Во Скопје 1,2 отсто пристап за лицата со попреченост

А1он
Низ Градот Скопје има 1,2 отсто пристап за лицата со попреченост. Време е за „Агенда2030“ сега и веднаш, велат од коалицијата „Менуваме“. -Членот 11 од
Култура

„Сајберкултура“ по повод Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби

А1он
Националната галерија на Македонија традиционално го одбележува Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби преку проектот социјална инклузија „Сајберкултура“. Осум скопски гимназии ќе учествуваат со