elektricna energija

Економија

Македонските граѓани плаќаат најскапа струја во регионот, да се избере Универзален снабдувач кој ќе понуди најниска маржа

Орце Костов
Домаќинствата во Македонија плаќаат најскапа струја од земјите во регионот и покрај субвенциите кои се напишани на секоја испорачана сметка за електична енергија. Македонските граѓани
Економија

Владата одлучила да го додели повикот на ЕВН за нов универзален снабдувач, неофицијално дознава „А1он“

А1он
Упатените во постапката за избор на нов универзален снабдувач со електрична енергија за домаќинствата и малите потрошувачи, неофицијално откриваат дека Владата одлучила на ЕВН да
Економија

Цената на струјата ќе се покачи за 27% ако се прифатат барањата од сите субјекти: ЕВН ќе набавува струја и од слободниот пазар

Орце Костов
Барање за цена поднеле МЕМО, МЕПСО и Електродистрибуција, но дел од барањата не се целосни бидејќи тендерот за набавка на струја за покривање на загубите
Економија

Државата ќе им го даде ХЕЦ Тиквеш на Грците во замена за стар и амортизиран Чебрен кој ќе го добие после 60 години

Орце Костов
Хидроцентралата „Тиквеш“ е целосно амортизирана, а државата како самостоен инвеститор не успеала да ги ги реализира проектите во енергетиката и затоа Владата се откажа од
Економија

РЕС ќе почне да снабдува државни и локални институции со поевтина електрична енергија

А1он
Фирмата за трговијата со електрична енергија РЕС (Renewable Energy Supply), во следниот период ќе го прошири своето работење со дел од државните и локалните институции,
Економија

РЕС го презеде снабдувањето со електрична енергија на 250 компании за само 10 месеци постоење

А1он
Македонскиот снабдувач со електрична енергија РЕС (Reneweble Energy Supply), заклучно со 1 февруари, снабдува 250 компании со електрична енергија обезбедувајќи им најповолни услови, односно најниски
Видео Македонија СКЕН

(ВИДЕО) Новите сметки донесоа гнев – зошто повеќе пари за пренос отколку за потрошена струја?

Новите сметки за струја донесоа гнев и многу прашања. Зошто плаќаме повеќе за пренос на струјата отколку за самата струја? Граѓаните бараат објаснување и се
Регион

Празничното украсување во Солун ќе се исклучува во 1 часот по полноќ за заштеда на енергија

А1он
За божиќните и новогодишните празници, украсувањето и осветлувањето на Солун ќе биде на 7 декември, подоцна од вообичаеното, а светилките ќе се исклучуваат во 1
Регион

Бугарската влада дава 200 евра помош за затоплување домови

А1он
Бугарската влада на својата редовна седница донесе одлука за поддршка на социјално загрозените граѓани, соопшти вршителот на должноста вицепремиер за социјална политика и министер за
Свет

Тарифите на електричната енергија во Италија покачени за 136 отсто

А1он
Тарифите за електрична енергија во Италија минатиот месец забе лежаа рекордно зголемување, за повеќе од 136 отсто на годишно ниво, се вели во извештајот на