energija

Економија

Македонија влегува во енергетска криза порачува Делегацијата на германското стопанство

А1он
Делегацијата на германското стопанство во земјава (АХК) во својата утринска телеграма порачува дека Северна Македонија влегува во енергетска криза и оти во моментов троши двојно
Економија

Владата прогласи кризна состојба во енергетскиот сектор во траење од 30 дена

А1он
Владата на денешната седница донесе одлука за прогласување на кризна состојба во енергетскиот сектор во траење од 30 дена на барање на Комисија за следење
Економија

Еврокомесар предупредува дека енергетската сиромаштија во Европа може да се зголеми

А1он
Комесарот за работни места и социјални права на ЕУ предупреди дека, додека растат цените, енергетската сиромаштија во Европа се зголемува. Николас Шмит за ДПА изјави
Економија

Вашингтон пост: Поради што се зголемуваат цените на енергијата во Европа?

А1он
Енергетските амбиции на Европа се јасни: промена во иднина со ниско ниво на јаглерод со трансформација на производствените и дистрибутивните системи на енергија, го цитира
Економија

Лани над 40 отсто од потребите за енергија сме ги обезбедиле од домашни извори

А1он
Во текот на минатата 2019 година 40,1 отсто од вкупните потреби на енергија во Македонија се покриени од домашно производство, објави Државниот завод за статистика.
Економија

До 2024 година над 50 отсто од енергијата од обновливи извори

А1он
Новата Влада планира фундаментално да го промени енергетскиот профил на државата со цел да ја подготви за идните предизвици за годините што следат и за
Економија

До крајот на март ЈП на централно и локално ниво да излезат на слободниот пазар за електрична енергија

А1он
Сите јавни претпријатија во државна сопственост и во сопственост на општините најдоцна до 31 март годинава треба да изберат снабдувач со електрична енергија, односно да
Економија

Усвоена Програмата за заштита на ранливи потрошувачи на енергија

А1он
Владата на денешната седница ја усвои Програмата за заштита на ранливи потрошувачи на енергија за 2020 година. Програмата ги дефинира потрошувачите кои спаѓаат во оваа
Економија

Конференција за поттикнување на политички дијалог за чиста, достапна и безбедна енергија

А1он
Конференција за поттикнување на политички дијалог за чиста, достапна и безбедна енергија во Република Северна Македонија ќе се одржи денеска во хотел Дабл Три Хилтон,