istoriska komisija

Македонија

Додека ние преговараме како учениците ќе ја толкуваат Охридската архиепископија, Бугарите веќе ја присвоија

Орце Костов
Бугарските историчари се се погласни во тврдењата дека Охридската архиепископија е важна бугарска црковна институција, а случајно или не, нивните ставови ги изнесуваат во моментите
Македонија

Историската комисија не преговара за црковниот статус на МПЦ-ОА

Орце Костов
Членовите на македонскиот тим во Заедничката мултидисциплинарна и експертска комисија за историски и образовни прашања тврдат дека не преговараат за црковното прашање на МПЦ-ОА туку
Македонија

Тензии на состанокот на историската комисија за предлогот за заедничко чествување на Гоце Делчев

А1он
Нема напредок ниту на 21-от состанок на бугарско-македонската историска комисија, а одредени тензии предизвикала дебатата за предлогот за заедничко чествување на Гоце Делчев. Агенцијата БГНЕС
Македонија

Димитров од историската комисија: Македонија треба да направи сериозни измени во учебниците, но не е подготвена за промени

Орце Костов
За бугарските историчари од мешовитата историска комисија прашањето со Македонија е многу важно, но тие не гледаат подготвеност за промена кај македонската страна. Ова го
Македонија

Македонско-бугарската комисија разговарала за заедничко чествување на Гоце Делчев и за учебниците по историја

А1он
Комисијата за историски и образовни прашања на својата 20 седница кој се одржуваче вчера и денеска разговарала за учебниците по историја кои го третираат периодот
Македонија

Европратеникот Ковачев: Историските препораки се задолжителни услови во преговарачката рамка

Орце Костов
Доколку веднаш се соопштеше одлуката на историската комисија за Цар Самуил од 2019 година, како и доколку слична одлука беше наменета за Гоце Делчев, немаше
Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Низата понижувања кои ги донесе СДСМ резултираа со одлуките на Комисијата со која се прифаќа бугарскиот наратив за историјата на Македонија

А1он
Поразите и понижувањата се секојдневие со власта на СДСМ. СДСМ потпиша договор со Бугарија во 2017 со кој дозволи историјата да влезе како критериум за
Македонија

Реакција на историската комисија: Препораките не сугерираат дека Македонците немаат право да си ги слават самостојно Цар Самуил и браќата Кирил и Методиј

А1он
Македонскиот тим во Заедничката мултидисциплинарна комисија за историски и образовни прашања реагира на реакциите на објавените решенија на Заедничката мултидисциплинарна комисија за историски и образовни
Македонија

Бугарските историчари ликуваат: Нашата вистина ќе биде револуција во Македонија, таму досега се учеше друга вистина

Орце Костов
Бугарската вистина ќе биде револуција во Македонија затоа што досега сме учеле сосема други факти во нашите историски учебници. Ова го смета професорот Даниел Вачков
Видео Македонија СКЕН

Скен: Договореното со Бугарија е историски неточно, извртено и неодржливо – ако политиката капитулираше, научната мисла е жива

Анита Петровска Рајковиќ
Сè што историската комисија договорила со Бугарија е неточно и намерно извртено со формулации кои ѝ одат во прилог само на бугарската страна, сметаат историчарите