Левица повикува да се потпише Македонска платформа: „Една изборна единица и распуштање на историската комисија“

Од:

Лидерот на Левица, Димитар Апасиев на социјалните мрежи ја објави јавната понуда на Левица за потпишување „Македонска платформа“ во пет точки од страна на сите промакедонски политички партии. Според Левица платформата е со цел утврдување национален консензус заради превенција од постојните уцени при составување Влада, кои доаѓаат од партиите на албанското малцинство (потписници на т.н. Тиранска платформа) – а со единствена цел да се запре понатамошното разградување на Република Македонија и нејзино претворање во полупротекторат:

1. УНИТАРНОСТ – надминување на федералниот, консоцијациски бинационален модел на држава и напуштање на заостанатиот апартхејд-модел за гетоизација на етничките заедници и националните малцинства;

2. ТЕРИТОРИЈАЛЕН ИНТЕГРИТЕТ И СУВЕРЕНИТЕТ – oрганизирање на Република Македонија во една изборна единица и забрана на монолитни и чисто етнички партии;

3. ИДЕНТИТЕТ – распуштање на т.н. Историски комисии за ревидирање на македонската антифашистичка историја и одлучно „не“ за внесувањето на Бугарите во Уставот;

4. СЕКУЛАРНОСТ – строго одделување на верските заедници и религиозни групи од државата и јавните институции и нивно одданочување;

5. ДРЖАВНИ ИНСТИГНИИ – строга контрола и надзор над правилната употреба на државните симболи (грбот, знамето и химната) од страна на државните органи, општините и приватните субјекти при сите прослави и манифестации.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Мециновиќ: Во оваа Влада се содржани сите расипани елементи од претходните влади

Горан Наумовски

Мециновиќ до ДПМНЕ и ЗНАМ: Вие сте партии на олигархијата како и СДС

Левица: Ромите континуирано се најдискриминираната етничка група

Левица: Нови задолжувања, буџетскиот дефицит расте, јавниот долг сè потешко се сервисира

Левица: Нема крај на партиските вработувања – ДПМНЕ изгласа дополнителни 10 вработувања во Општината поради 2 пензионирања

Левица: Две години од Францускиот предлог – Остануваме единствени против бугаризацијата на Македонија