biznis

Економија

Дигитален самит за Западен Балкан: За 80 отсто од менаџерите дигиталните вештини се важен предуслов за водење бизнис

А1он
Дигиталните перспективи на регионот во контекст на интеграцијата во Европската Унија е главна цел на Дигиталниот самит за Западен Балкан во организација на Регоналниот совет
Економија

Македонската компанија Брејнстер ќе одржува обуки за дигитални вештини во Австрија

А1он
Македонска компанија од сферата на образованието базирано на потребите на индустријата, по пет години од своето постоење во земјава се шири во Европа, поточно на
Економија

30 години „Варус“ на македонскиот и регионалниот пазар: Во партнерство со науката, посветени на животот

А1он
Годинава компанијата „Варус’ одбележува 30 години постоење на македонскиот и пазарот на југоисточна европа. Основана во 1990 година, „Варус“ е меѓу првите приватни компании за
Економија

Скопски „Бако нутс“ во преговори да го снабдува „Лидл“ во Србија со апетисани

Маја Илиевска-Пачемска
Скопската компанија за производство, преработка и продажба на зрнести производи и суво овошје „Бако нутс“ преговара за зголемување на извозот, откако биле пуштени во погон
Економија

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

А1он
Намалување на парафискални давачки, даночен календар за поголема предвидливост и признавање на трошоците за тестовите за Ковид од даночен аспект, се дел од барањата што
Економија

Жените се значително помалку платени од мажите за иста работа, неопходно е родово еднаква плата

А1он
Надлежните институции во соработка со приватниот сектор и синдикатите да развијат ефикасен механизам кој ќе придонесе за изедначување на платите на мажите и жените, кои
Економија

(ВИДЕО) Заев од зоната „Речица и Новине“: Бизнисмените да инвестираат во атрактивна зона, државата ќе продолжи со поддршката

А1он
Бизнисмените од државата да инвестираат во зоната „Новине“ кумановско, порача денеска премиерот Зоран Заев, кој беше на увид во градежните работи кои се одвиваат во
Економија

Стејт департмент: С. Македонија креира поволна бизнис клима, ризик е коронакризата

А1он
Правната рамка за инвестирање во Северна Македонија во голема мера е во согласност со меѓународните стандарди и странските инвеститори се третираат исто како и домашните.
Економија

Албанската опозиција: Поволната бизнис клима во Северна Македонија ги привлече албанските инвестиции

А1он
Поволната бизнис клима која владее во Северна Македонија наспроти „задушувачката клима“ во Албанија се услови албанските бизнисмени своите инвестиции да ги насочат кај нашиот источен